The National Interest: САЩ няма да позволят на Русия да се върне в клуба на свръхдържавите

Pan.bg 15 фев 2018 | 00:34 views (1156) commentaries(5)
img
/Поглед.инфо/ Следващата седмица американските дипломати ще се отправят към столиците на арабските държави, към Турция и към Европа, за да заявят, че САЩ повече няма да демонстрират мекост по отношение на тези, които смята за заплаха за влиянието и стратегическите интереси на Америка. Както пише The National, по такъв начин Белият дом отправя на Кремъл сигнал, че Русия не може да си върне статута на свръхдържава и всичко това се случва на фона на завръщането на атмосферата от студената война.

Следващата седмица американските дипломати, въоръжени си нова доктрина ще се отправят към столиците на арабските държави, към Турция и към Европа, за да заявят, че САЩ повече няма да демонстрират мекота по отношение към тези, които смятат за заплаха за влиянието и стратегическите интереси на Америка. Както пише The National, съветникът по въпросите за националната сигурност Хърбърт Макмастър, който в момента е най-влиятелната фигура в администрацията на Тръмп, ще се отправи към Турция, за да изясни къде са границите на търпението на САЩ и НАТО по отношение на „авантюрите на Реджеп Тайип Ердоган“ в Сирия и неговото партньорство с Русия и Иран.

Макмастър и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис също така ще се обърнат към Европа и целия свят по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън също ще посети Турция, където ще повдигне редица важни въпроси, което ще ознаменува началото на реализацията на неговия нов курс, който отговаря на интересите на фракцията, господстваща в администрацията на Тръмп.

Както продължава изданието, тези посещения ще се проведат на фона на завръщане на атмосферата на Студената война в отношенията между САЩ и Русия, на фона на неяснотите във връзка с намеренията на Израел относно ролята на Иран в Сирия и в Ливан, на фона на напрежението в отношенията между Турция, Иран и Русия, а също така в светлината на подготовката на изборите в Египет, Ирак и Ливан.

В Турция американските чиновници ще се съсредоточават върху военните операции на Анкара в Африн и в Манбидж, а също така на неотдавнашните агресивни заявления на турските чиновници, които заплашваха американските военни в Сирия и обещаха да разширят мащабите на своите операции срещу сирийските кюрди. Тази спирка в Турция съвпада по време с


опитите да се спасят отношенията между Турската република и Иран и още повече да се засилят отношенията ѝ с Русия. Очаква се Турция, която е член на НАТО, да чуе ясното предупреждение от американската администрация за това, че последната възнамерява да разглежда случващото се през призмата на своята нова стратегическа визия и че не възнамерява да прави компромиси.

Освен това американските чиновници възнамеряват да съобщят на членовете на НАТО в Европа, че те трябва да допринасят повече, за да покрият разходите от това стратегическо партньорство. Средствата са необходими за реализацията на дългосрочните програми за подготовка в Ирак, за поддръжка на санкциите срещу Иран, а също така за провеждане на операции на коалицията в Сирия.

„В по-широк стратегически смисъл Белият дом отправя сигнал на Кремъл за това, че Русия няма да си върне статута на свръхдържава“, пише авторът на статията.

Както заключва изданието, ако Русия и САЩ не успеят да постигнат взаимно разбиране, виелицата на Студената война ще обхване целия свят и неин епицентър ще стане Сирия. Но основната точка на разногласие между страните се отнася не до характера на двустранните им отношения, а до иранския проект в Сирия, който още повече усложнява борбата на интересите – точно така, както въпросът за съдбата на Асад усложни процеса на преговорите във Виена през 2015 г. пречейки на постигането на прогрес по Сирия.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: The National Interest, САЩ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Borei 15 фев 2018, 01:26
   
  14
   
  1

  „В по-широк стратегически смисъл Белият дом отправя сигнал на Кремъл за това, че Русия няма да си върне статута на свръхдържава“

  Русия си е свръхдържава така и така, с най-голямата територия на света! А и к`ви сте вие, та ще определяте кой, какъв да е???

  Бежанци от Европа, избили местното коренно население на Северна Америка... Дебили смотани!

  "... ако Русия и САЩ не успеят да постигнат взаимно разбиране, виелицата на Студената война ще обхване целия свят и неин епицентър ще стане Сирия..."

  Русия все повече се сближава с Китай, а двете страни заедно, са чудесна комбинация: половината свят, силна икономика и силна армия!

  Турция също няма повече да ви се подчинява! И дори да изгоните Ердоган от Натото, то това не му пука повече... А и в Натото ще останете само джендъри, ако изгоните Турция...

  Западна Европа вече се осъзнава, че ФАЩ само ги използват и ги принуждават в техни интереси да влизат в конфликт с Русия... НО за тях никак не е здравословно, да се репчат на Русия!!!

  Така че, фащинаци, нищо няма да постигнете!

 2. #2
  социопат 15 фев 2018, 08:26
   
  10
   
  0

  "САЩ повече няма да демонстрират мекост" Мекота се пише,бе ей,неграмотници! "Както заключва изданието" Заключава,а не заключва! Ах,дано да се заключите в някое мазе,че да не се отключите! Тъпаци с тъпаците ви!

 3. #3
  АНОНИМЕН 15 фев 2018, 09:25
   
  9
   
  1

  Мисля,че Сащ вече неса в позиция сами да решават.Свърши тая.

 4. #4
  Алф 15 фев 2018, 13:16
   
  7
   
  1

  Голям майтап Уйли( Рекс) .Голямата мечка винаги е била и ще бъде Велика държава.

 5. #5
  Стойо 15 фев 2018, 15:04
   
  8
   
  1

  Последни напъни на САЩ да бъдат единствена свръхсила. Освен Русия, тук е и Китай, Индия, Бразилия, Иран и много вероятно Турция. Европа също няма да се подчини безропотно.
  Краварите на забелязват /или се правят, че не забелязват/ най-важното. Новата финансова криза вече започна. И се очаква да бъде по-силна от последната /най-голямата досега/. Те си я предизвикаха и ще й сърбат попарата. Тя ще ги свали от първото място завинаги.
  По това как си мълчат и се правят, че нищо не се случва, съдя че тази криза ще бъде най-опустошителната. Дано не съм прав. А дано, ама надали.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker