Робот и безпилотни самолети ще снимат взривените складове

Pan.bg 12 ное 2011 | 21:01 views (1304) commentaries(0)
img dnes.dir.bg

През утрешния ден робот и безпилотни летателни средства ще извършват обследвания на складовете край Севлиево, в които днес избухнаха взривове. Направените замервания на въздуха показват, че всички стойности са в рамките на допустимото, съобщиха от МВР.
Тази сутрин около 9 часа се взривиха бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. Районът е отцепен и обезопасен. Сапьорите ще могат да влязат при взривените складове най-рано 24 часа след последния взрив.
Според първоначалната информация от шестте склада, само един е бил пълен с боеприпаси. Те са на софийска частна фирма.

Стана ясно, че в района на бившите артилерийски складове край село Ловнидол се е взривило едно от хранилищата. Детонациите продължиха до към 19 ч., но са с по-малка интензивност. Боеприпасите, които се съхраняват в този склад, са около 3000 броя - 152 мм снаряди, чешко производство. Частната фирма, чиято собственост са складовете, е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. Фирмата, лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната.
Складовете са закупени през 2008г., след което са ремонтирани. Помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси, подчертаха от полицията.
Складовете, край севлиевското село Ловнидол, където от тази сутрин има взривове, се стопанисват от частното дружество "Емко", съобщипо по рано БТА.

„Абсолютно нищо не се е случило. Няма наранен човек, няма опасност да се нарани човек, няма опасност за екологията, каквато и да била. Оттук нататък са само едни материални щети, за които никой не го интересува", каза представител на фирмата.
Други нейни служители отхвърлиха вероятността боеприпасите в останалите 8 склада също да започнат да се взривяват. Според Станчо Станев, организатор на въоръжена охрана, разстоянието е достатъчно голямо, складовете са оборудвани с насипи отстрани, така че са обезопасени.
Обстановката се успокоява след взривовете, няма никаква опасност за населението. Положението е овладяно. Това каза кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, цитиран от "Фокус".

Няма пожари, взривове вече се чуват по-рядко. Районът продължава да е отцепен. Указанията на органите на МВР са, че трябва да минат 24 часа след последния взрив, за да може да се влезе в района, каза кметът на Севлиево. Около обекта има двукилометрова ограничена зона. Има обходни маршрути за движение.
По думите на кмета – в складовете има конвенционални заряди,
но засега подробности не са известни. Складовете са охранявани, охраната е евакуирана успешно. По думите му – при първите взривове е имало повече притеснение и обаждания от хората. Не са известни причините за взривовете.

В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района. Няма данни за жертви и пострадали хора. Обитателите на намиращата се в близост конна база са евакуирани, животните също. Пътуващите в посока Ловнидол и Търхово да ползват обходен маршрут от главния път и разклона за с.Буря. Все още се чуват откъслечни взривове.

Министърът на отбраната Аню Ангелов и главният секретар на МВР Калин Георгиев са пристигнали до бившите военни складове в близост до Севлиево.

На 3-ти юли 2008 г. се взриви и военен склад край Челопечене. Тотава взривовете също не доведоха до жертви, но предизвикаха многобройни материални щети. Години бяха нужни, за да бъде изчистен района от осколки и неизбухнали снаряди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker