Министър АНГЕЛОВ - Не съм давал предизборни обещания

Pan.bg 11 ное 2011 | 17:02 views (2838) commentaries(8)
img Pan.bg публикува няколко изказвания на министъра от различни медии и институции

ТВ 7
Аню Ангелов: Проблемът с бонусите не е в по-малкия бюджет

Ето и част от неговите забележителни фрази:

Хеликоптерите ни трябват, за да оказваме помощ на море на различни кораби.
Трябват ни, защото са пригодени за подводна война.
През 2012 г. няма да увеличим заплатите на военните.
Министерство като нашето, което се реформира, е наказано
Единствената синдикална организация в армията съм аз!
Въпреки трудните условия, българският войник е и ще бъде велик!


Ето и целият текст:

Намалението на бюджета от 10 млн. лв. за следващата година не ме притеснява. Това каза в рубриката "Гореща точка" министърът на отбраната Аню Ангелов. Притеснява ме сумата от 82 млн. лв., която трябва да платим към фискалния резерв заради депозита за хеликоптерите, добави Аню Ангелов.
Вярно е, че бонуси няма да има заради това, че трябва да се платят хеликоптерите, добави министърът. Според него е по-добре да запази обезщетението от 20 заплати при пенсиониране вместо да се намалят наполовина тези пари и от тях да се платят хеликоптерите.
Българският войник е и ще бъде велик, убеден е Аню Ангелов. Въпреки трудните условия през последните 22 години българската армия защити своята чест.
През тази година възстановихме допълнителните възнаграждения за отдалечение гарнизони и възможността летци и парашутисти да получат пари за допълнителни летателни часове, обясни военният министър.
На днешния ден св. Мина е и празника на зенитно-ракетното поделението в Божурище. Там беше нашият екип, за да се запознае с работата на служещите в радиотехническия полк.
Работата на служителите във военновъздушните сили не спира нито за секунда, каза генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили.
Работата наистина е денонощна, потвърди и полк. Борислав Петров, командир на първи радиотехнически полк. По думите му информацията, която получава полка се предава и на партньорите в НАТО.
С кой проблем не съм ви запознал, зададе въпрос на министъра Константин Попов. Ако той не ме е запознал, аз няма как да знам за такъв проблем, отговори министърът и добави, че едва ли има нещо, с което не е запознат от своя подчинен.
Генерал-майор Константин Попов използва ефира на TV7 да поздрави колегите си по случай празника.
По думите на Ангелов за тази година бюджетът не е орязан. Той е намален за следващата година. Не е проблем за
министерство на отбраната (МО) да компенсира сумата от 10 млн. лв., добави Аню Ангелов.
Тези хеликоптери са необходими, защото трябва да оказваме помощ по море на различни кораби, убеден е министърът. По думите му това е нещо ценно, защото машините са пригодени и за т.нар. подводна война. Хеликоптерите имат способност дори да издигат бедстващи рибари или екипажи на кораби.
Следващата година няма да има ръст на заплатите. Ако не бях защитил обезщетението хората масово щяха да започнат да напускат армията, твърди Ангелов.
Той беше категоричен, че реформите не са и няма да бъдат забавяни. МО има много ясна визия какво ще прави до 2014 г. с плана за развитие на въоръжените сили и какви инвестиции трябва да планира до края на 2020 г., обясни Аню Ангелов.
Едва ли има друго министерство, което да е съкратило администрацията си с 50% за последните две години, не скри огорчението си военния министър. Неговото неудовлетворение от бюджета идва от факта, че министерство, което се реформира се оказва наказано.
Не е вярно, че готвим армията само за мисии извън граница, добави Аню Ангелов. Напротив, ние премахваме понятието експедиционни сили и подготвяме всички поделения да изпълняват едновременно и трите основни мисии – отбрана на страната, защита на териториалната й цялост и подпомагане на населението, обясни министърът.
Аню Ангелов беше категоричен, че е премахната възможността само на конкретни фирми да се дават обществени поръчки.
Ще има радикални промени във военноморските сили – нов командир и зам.-командир. Ще има и нов зам.-началник на отбраната – контраадмирал Пламен Манушев, който ще бъде произведен във вицеадмирал, добави Ангелов. Според него промените са минали на съгласуване през настоящия и новоизбрания президент.
Единствената синдикална организация в армията съм аз, каза още Аню Ангелов.

image


Министър Ангелов: Вечна дружба с финансовата служба

10.11.2011 | Андрей Рангелов, в "Българска армия"

Аз от командир от най-ниските нива знам едно правило – “Вечна дружба с финансовата служба”. С такава шега министърът на отбраната Аню Ангелов отговори пред журналисти на въпрос дали е сърдит на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков заради отпадането на обещаните бонуси за военни и цивилни в МО. Но аз разбирам и министър Дянков, че при тази макроикономическа рамка, която е възприета от Министерството на финансите – това е положението!, изтъкна Ангелов. Той участва в обсъждането на първо четене на проектобюджета за 2012 г. в парламентарната Комисия по външна политика и отбрана.
На първо място трябва да преразгледаме някои срокове в Плана за развитие на въоръжените сили, заяви Ангелов. Днес направихме това на Съвет по отбрана по предложение на началника на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили - преработихме плана за развитие, посочи министърът. И допълни - не е кой знае какво, но то ни дава възможност да икономисаме средства през 2012 г.
Например, не бих могъл да започна, както ви обещавах, процедура за многоцелевия изтребител през 2012 г., каза Ангелов. “Това става невъзможно, тъй като няма никакво финансово осигуряване. Ако ни бяха дали 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), както е написано в Бялата книга, щях да имам 200 млн. лв. повече и щях да започна тази процедура. Сега това става невъзможно, отлагаме я за следващата година, но запазваме в инвестиционния план всичко останало”, обясни министърът. Той изтъкна, че батальонната бойна група ще бъде осигурена, така че да се подготви и към края на следващата година да бъде сертифицирана.
Надяваме се през 2013, 2014, 2015 г. и нататък да получим компенсация за това, че сега бюджетът не е 1,5 на сто от БВП, коментира Ангелов. Той поясни, че бюджетът на МО за 2012 г. е 1,23 на сто, ако не се отчитат 82-та млн. лв., които трябва да се платят за хеликоптерите. Всъщност бюджетът е с около 0,27 на сто от БВП по-малък от това, което бeше планирано в Бялата книга, пресметна министърът.
Той каза още, че парите за несъстоялите се бонуси са били 22 млн. лв. Трябва да ви кажа, че в МВР няма средства не само за допълнително материално стимулиране (ДМС), но те нямат пари да платят и извънредния труд, изтъкна Ангелов. С уговорката, че не дава обещание, той каза: “Нека да видим и декември, в края на годината какво ще е изпълнението на бюджета, дали няма да останат някакви средства за ДМС. Тогава бихме мислили”.

МО
„Обмислях дълго своето решение, сами разбирате, че аз се поставям в крайно неудобно положение пред военнослужещите, но се надявам те да ме разберат”, каза министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос за отменената заповед за допълнително материално стимулиране в Министерството на отбраната, днес, 10 ноември, в Народното събрание. Той участва в заседанието на Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание за разглеждане на проектобюджета за отбрана за 2012 г.
Той изрази съжаление, че планираните средства за бонуси в размер на 22 млн. лв. не могат да бъдат дадени, защото на общото финансово и икономическо състояние на държавата те са прекомерно висока сума. „По-добре сега да платим някои задължения със средствата, които сме икономисали, за да имаме пълна сигурност за получаване на заплати през следващата година. Иначе те бяха под заплаха”, допълни министър Ангелов.
Той обясни, че задължението от 82 млн. лева е не толкова към банката "Сосиете Женерал", а към фискалния резерв на държавата, тъй като от него е вкаран депозит от 253 млн. евро през 2006 г.,за да се гарантира покупката на 18-те вертолета. "Сега ние плащаме на практика цената на тази избрана загробваща схема през банка, в която на практика тя плаща на "Юрокоптер", аз плащам
на банката и т.н.", коментира министърът.
На въпрос за бюджета за отбрана за следващата година, министър Ангелов обясни, че намалението с 10 млн. лева вече е компенсирано с други икономии : ”Тази година ще бъде закупено гориво за 12 млн. лева, за да се освободят тези средства в бюджета за 2012 година”, каза той.
Министър Ангелов съобщи, че днес на Съвета по отбрана са нанесени малки корекции на Плана за развитие на въоръжените сили, което дава възможност за икономии през 2012 година.
Той допълни още, че ще бъдат променени някои срокове и подчерта, че при бюджет 1.5 от БВП за отбрана, както е записано в Бялата книга, е било възможно да се започне процедура по закупуване на многоцелеви изтребител през 2012 г., което сега вече не може да стане. Министър Ангелов подчерта обаче, че се запазва Инвестиционният план до 2020 г. Той каза, че предстои да се окомплектова батальонната бойна група и да бъде доизградена комуникационната система на ВВС.
"Нашият разчет бе за 1.5% от БВП. Надяваме се 2013, 2014, 2015, и по-нататък да получим компенсация за това недодаване", заяви той.
На журналистически въпроси за числеността на работещите военни пенсионери в Министерството на отбраната министър Ангелов отговори, че след запитване към НОИ е получен списък на военните пенсионери, които работят в МО – 70 човека. „Аз съм освободил 86 души военни пенсионери от администрацията за две години. Назначил съм 7 души – трима от тях с конкурс, който спечелиха, тъй като са с голям опит и съм назначил четирима. Това са цифрите”, заяви министър Ангелов.
Министърът на отбраната Аню Ангелов каза още, че на никого не е давал "предизборни обещания". Запитан дали се притеснява от брожения сред военните, той отговори, че е бил достатъчно категоричен в Министерски съвет, когато е защитавал обезщетенията на военнослужещите. Той каза, че запазването на двадесетте заплати не е било никак лесен процес. Министър Ангелов още веднъж изрази убеждението си, че военнослужещите наистина ги заслужават и трябва да посрещнат следващата година с вдигната глава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  vvus 11 ное 2011, 17:11
   
  0
   
  0

  Няма ли малко срам?

 2. #2
  stani 11 ное 2011, 17:29
   
  0
   
  0

  Не няма,те простите хора нямат.

 3. #3
  ЗЕВС 11 ное 2011, 18:05
   
  0
   
  0

  Дедоооо от кога армията изпълнява задълженията на МВР? Спасяването не е ли работа на гражданска защита? Ама кво се учудвам, той шефът ти се изцепи, че армията ще брани частните зеленчукови градини от набези на крадци....? Бива ли такова непознаване на материята от бивш военнен, от бивш генерал, от министър на отбраната.......НЯМАМ ДУМИ.

 4. #4
  бъдещ емигрант 11 ное 2011, 19:42
   
  0
   
  0

  .... лека, полека - ставаме царство на глупците....

 5. #5
  инж.Ганьо 11 ное 2011, 20:36
   
  0
   
  0

  Аньо ,виж си простата физионамия,бе.Че ти можеш ли да мислиш? По прицип съм комунист,но мразя комунистите,защото изучиха такива като теб и ги направиха генерали,вместо да пасат патките на село!Но и това не можеш,защото да пасеш патки се иска АКЪЛ.

 6. #6
  KoMeHTaToP 11 ное 2011, 21:19
   
  0
   
  0

  А като се съкратят всички тези хора парите от техните заплати в МО ли ще останат? Или ще решите да ги използвате за увеличения на заплатите. Хората твърдят, че средната работна заплата в България е по-висока от заплатата на един военнослужещ това как го приема министерството като срамота или те военните са прости пари не им трябват.Браво на министъра, че е успял да запази 20-те заплати при пенсия защото над 30% щяха да избягат веднага останали до 2-3 години най-много.С тези малки заплати в армията и не осигуряване на жилища трудно се живее в големите градове като сам, а за семейните няма да коментирам. Господа министри заповядайте да поживеете с нашите заплати да видите как е.

 7. #7
  мунчо 11 ное 2011, 21:22
   
  0
   
  0

  Много тъп и лаком нагаждач.Нещастник

 8. #8
  четник 11 ное 2011, 22:29
   
  0
   
  0

  Боклук скапан нещастен - това си ти Аню!!! Излъга комунистите да те направят делегат на конгресите си. Сега лъжеш Бойко, че си антикомунист. А ти всъщност си най-големия боклук, който армията и народа ни са виждали! Ще отговаряте и двамата с Вилизар Шаламанов за всички предателства и мизерии, които причинихте на народа и държавата!!! Амин!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker