“System Panzergrenadier”: Rheinmetall модернизира БМП Puma и друго оборудване за бойните групи на НАТО VJTF 2023 за половин милиард евро.

Pan.bg 22 юли 2019 | 14:19 views (598) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

Rheinmetall поема ключова роля в снабдяването на NATO Very High Joint Readiness Task Force 2023 (VJTF 2023), която ще бъде формира от германския Бундесвер. Вече са сключени договори с консорциума за проекта „System Panzergrenadier VJTF 2023“, в който делът на Rheinmetall достига над 470 милиона евро, включително ДДС. Работата вече е започнала и ще продължи до края на фазата на готовност на VJTF през 2024 г.

На 11 юли 2019 г. Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Bundeswehr възложи съответния договор на ARGE Puma, консорциум, състоящ се от производителя на Puma PSM Projekt System Management GmbH - съвместно предприятие, в което Rheinmetall притежава 50% дял - и Rheinmetall Electronics GmbH. Договорите с подизпълнителите в рамките на ARGE ще бъдт сключени скоро.“System Panzergrenadier” свързва БМП Puma, опора на механизираната пехота на германската армия, с модулната система „Войник на бъдещето - разширена система“ (IdZ-ES) за съвременна среда за военен конфликт.

В пакета “System Panzergrenadier VJTF 2023” е включена цялостна надстройка за бойните стпособности на 41 БМП Puma, заедно с допълнителни мерки за подобряване на комуникацията между пехотните бойни машини и спешените пехотинци. За Rheinmetall общата стойност на тази поръчка възлиза на 258,3 млн. евро, включително ДДС. Системите ще бъдат доставени в края на 2020 г. / началото на 2021 г.

Освен всичко друго, пакетът включва и пълна логистична подкрепа на VJTF Puma за период от 5 години, т.е. резервни части, специални инструменти и логистика на резервни части. Включено е и ново поколение цифрови радиостанции за бойните машини на пехотата, както и интегриране на многоцелевата лека управляема ракета MELLS, която значително разширява спектъра на възможностите на Puma. Модернизацията включва монтирането на нови дневни и термовизионни камери. Оптимизираното дневно и нощно виждане ще увеличи обхвата на разузнаването, като същевременно ще разшири зоната на видимост на екипажа. Освен това, новите ресурси за обучение ще позволят обучението да се провежда по много реалистичен начин.

Тясно свързана с хардуера на новите оптични системи и монитори за бойните машини на пехотата е договорът за разработване на „Подобрение във видимостта, шаси“, което вече е в ход. Той е на стойност 67,2 млн. евро, включително ДДС.

Освен това, Rheinmetall оборудва механизираните пехотни роти на VJTF 2023 с „TacNet“, система
за бойно управление (BMS). В допълнение, първоначалната партида от 10 взводни версии на системата за войници „Войник на бъдещето - разширена система“ ще бъде доведена до съвременния стандарт VJTF 2023. Подобрената комуникация между екипажа на Puma и спешеното пехотно отоделение ще доведе до непрекъснато актуализирана, единна обща оперативна картина. По този начин Rheinmetall дава на механизираната пехота способност за командване и контрол, която се простира от командира на ротата до отделния стрелец на земята. Тези проекти за модернизация ще означават входящи поръчки за Rheinmetall на стойност 146,5 млн. евро, включително ДДС.

“System Panzergrenadier VJTF 2023” значително повишава боеспособността на VJTF 2023. В същото време, Rheinmetall разглежда тези мерки като шаблон за по-нататъшна модернизация и цифровизация на Бундесвера. Модернизирането на възможностите за управление и контрол на механизираните пехотни роти и привеждането на стандарта IdZ-ES до стандарта VJTF 2023 включва модернизиране на хардуера и софтуера.

„Електронната опора“ е едно от ключовите нововъведения. Другите включват усъвършенствани нови радиосистеми за спешени войски и БМП, които водят до подобряване на командните способности, както и до осигуряване на сигурно предаване на големи количества данни.

По време на разработването на новите системи за видимост и тяхната интеграция в Puma, първоначалната партида от 5 комплекта прототипи ще бъде изработена и интегрирана в 5 стандартни превозни средства. Тези задачи ще бъдат завършени до 2021 г. Сертификацията им ще се извърши в техническите центрове на Бундесвера до 2023 г.

Освен това, цифровизацията на технологията на видимост ще продължи в тандем с прилагането на архитектурата на генерични превозни средства на НАТО (NATO Generic Vehicle Architecture - NGVA) в Puma. Тя формира основата за бъдещата връзка между сензора и стрелците. Вече е в процес на изграждане на мрежи от сензори и ефектори в отделни превозни средства, които скоро ще дадат възможност за изграждане на мрежи от сензори и ефектори в цялостни формирование и по-големи формации. В резултат на това Puma ще бъде едно от първите в света цифровизирани бойни превозни средства.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker