Промениха на първо четене Закона за военното разузнаване

Pan.bg 20 юли 2019 | 10:28 views (324) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Директор на служба "Военна информация" да може да бъде и цивилен служител, гласува на първо четене парламентът. Вносители на промените в Закона за военното разузнаване са депутати от ПГ на ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти".
Проектът беше подкрепен със 117 гласа, против бяха 34, съобщава БТА.
Този регламент е съществувал и създава условия за по-ефективно използване на кадрите, посочват авторите на поправките. За предлаганите изменения няма да са необходими допълнителни финансови средства.
БСП не подкрепя предложението, защото промяната противоречи на закона, тъй като в него е записано кой осъществява оперативното ръководство на тази служба - това са военни, обяви Филип Попов. За пореден път правим нарочен закон за нарочно лице, е изводът на левицата.
Цивилните директори, когато е бил в сила регламентът, не са били приемани добре от партньорските служби, допълни го колегата му Николай Цонков. Той попита дали предложението е съгласувано с президента.
На 18 юли Румен Радев изрази несъгласие цивилен да оглави военното разузнаване.
Превръщането на гражданското начало във водещо във военните институции обръща изцяло логиката на тяхното функциониране, коментира Валери Жаблянов. Не виждам причина мнозинството да не се съобрази с мнението на върховния главнокомандващ, посочи той и поиска отлагане гласуването на текста/отхвърлено от мнозинството/.
Редът за назначаване остава същият - по предложение на МС, внесено от министъра на отбраната, и с указ на президента, инсинуации са, че се правят промени специално за един човек, подчерта председателят на комисията за контрол на службите към НС Димитър Лазаров /ГЕРБ/.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker