Кръводарителска акция в Шумен организира Военното окръжие- ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ДОСТОЙНАТА СЪПРИЧАСТНОСТ!!!

Pan.bg 19 юли 2019 | 14:30 views (327) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

В деня, в който чествахме 182 години от рождението на Васил Левски и 141 години от Освобождението на град Шумен, десетки военнослужещи и цивилни граждани доброволно дариха кръв като се отзоваха на кръводарителската акция „Дари кръв – спаси живот!”.

При изключително голяма активност от страна на гражданите протече кръводарителската акция в Шумен „Дари кръв – спаси живот!”, организирана от Военно окръжие – Шумен. Тя се проведе в сградата на Военен клуб – Шумен. Кръводаряването се случи благодарение на екипа на д-р Емил Качамилски от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА София, който помогна идеята да се реализира.

Доброволното кръводаряване започна в 8 часа, като само за първия половин час шестима дариха кръв, а десетки други чакаха, за да им бъдат направени задължителните изследвания преди процедурата, съобщават от Военното окръжие

Всеки решил да се включи в акцията по доброволно кръводаряване попълва специален въпросник и преминава предварителни изследвания, обясни Кристина Банева – медицински лаборант от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА София. На всеки доброволен кръводарител се измерва кръвното налягане, пулса и хемоглобина. След като д-р Качамилски прецени и бъде одобрен, става кръводарител.

Доброволците дарили от своята кръв помогнаха на нуждаещите се болни здравноосигурени лица от цялата страна. Освен нуждите на ВМА, Центърът по трансфузионна хематология подпомага и други лечебни заведения, посредством сключени договори с НЗОК.

През миналата 2018 година, близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА, половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.

Инициативата „Дари кръв – спаси живот” насочи вниманието на цялото общество върху кръводаряването, дариха кръв както военнослужещи, така и цивилни граждани. Те не само помогнаха на нуждаещите се болни, но и дадоха личен пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.

Всеки от дарителите дойде със свой мотив. Някои сами бяха преживели нуждата от кръв, други са търсили кръв за свои близки, трети от съпричастност.

Военно окръжие – Шумен благодари на всички, които се включиха в инициативата и чрез този високохуманен жест допринесоха за спасяването на човешки живот.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker