Мемориал в Плевен ще напомня за бойната ни слава

Pan.bg 19 юли 2019 | 10:28 views (231) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия с впечатляващата фигура на ген. Владимир Вазов бе представен вчера в Народното събрание. Депутатите и гостите бяха запознати с родолюбивата идея от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ в МО Иво Антонов. Скоро на един от централните площади в Плевен ще бъде поставен паметникът, чието изработване е в напреднала фаза, каза той. Това, подчерта Иво Антонов, е благодарение на дългогодишните усилия и ентусиазъм на стотици български граждани, общественици и политици.
Патрон на инициативата за изграждането на мемориала на 9-а пехотна Плевенска дивизия е министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Министерството на отбраната участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включили народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. До този момент събраните финансови средства са достатъчни за изработката на основната скулптура, но не и за завършване на мемориала и изработване на останалите четири скулптурни войнишки фигури.

Инициаторите и участниците в представянето бяха приветствани и призовани за подкрепа от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и заместник-председателя Емил Христов.

***
Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.
Подвизите на българските офицери и войници по фронтовете са безпримерни, но над 100 хиляди от тях никога не се завърнаха по родните места, а гробовете им са безкръстни, останали извън пределите на Отечеството. В памет на падналите герои българският народ
веднага след войната започва да изгражда военни паметници и мемориали в градове и села, за да достигнат те над 3000 в наши дни.
През последните четири години в цялата страна беше отбелязана 100-годишнината от Първата световна война и участието на България. През 2018 г. основен акцент в отбелязването беше поставен върху Дойранската епопея. В Плевен беше създаден Инициативен комитет „Единение за паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия“, който впоследствие беше регистриран като гражданско сдружение с нестопанска цел „Героите на Дойран“. Сдружението има за цел да събере средства и изгради мемориал на славната 9-а пехотна Плевенска дивизия. На общоградско събрание на 16 март 2018 г. в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие да бъде патрон на инициативата, в която се включиха кметът на общината, областният управител и всички народни представители от Плевенския избирателен район.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker