Цивилен служител за директор на „Военна информация” – МО?

Pan.bg 17 юли 2019 | 08:13 views (836) commentaries(0)
img otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Депутати предлагат възможност за директор на служба „Военна информация” да се назначава и цивилен служител. Това става ясно от внесен в парламента проект за допълнение на Закона за военното разузнаване. Това предложение идва във времето, когато по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск.

Депутати предлагат възможност за директор на служба „Военна информация” да се назначава и цивилен служител. Това става ясно от внесен в парламента проект за допълнение на Закона за военното разузнаване. Аргументите са, че по този начин нормативно се въвежда алтернатива, която да дава възможност тази длъжност да се заема и от цивилен служител. Според тях, п о този начин ще се реализира в цялост изискването, предвидено в Закона за военното разузнаване, а именно за директор да могат да се назначават лица с професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, а не само от въоръжените сили.

Този подход, смятат вносителите, дава възможност за по-ефективно използване на наличния кадрови потенциал. А те са народните представители Милен Михов, Димитър Лазаров, Борис Вангелов, Пламен Нунев, Христо Гаджев, Владимир Тошев, Маноил Манев, Валентин Радев, Константин Попов и Валентин Касабов.

В близката история на службата вече имаше цивилни служители за директори. По-интересното е, че това предложение за промяна идва във времето, когато по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск. До 10 юли трябваше да завърши вътрешната проверка. Преди няколко дни военноокръжната прокуратура в София съобщи, че е привлякла като обвиняеми бившия директор на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната (военното разузнаване) Светослав Даскалов и настоящия бригаден генерал Пламен Ангелов.
Двамата са обвинени в престъпление по служба, тъй като според ДАНС и прокуратурата са нарушили правилата за издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker