Футболните босове обещаха честна игра

Pan.bg 16 юли 2019 | 13:59 views (288) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Димитър Илиев

image

Проблемите на българския футбол разискваха на внезапна среща в понеделник в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и босовете на футболните отбори на „Лудогорец”, „Левски” и ЦСКА-София – Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев. В кабинета на Борисов бяха и шефът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

На излизане Гриша Ганчев заяви пред репортери, че е постигнат добър резултат – босовете са се уговорили помежду си да не купуват мачове и да не притискат съдии. На срещата „Договорихме се. Дано да е за последен път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори и тъй нататък, и тъй нататък.

Да има пълен феърплей и да победи най-добрият декларира босът на ЦСКА – София. Последната такава среща между българските футболни босове бе през 2003, когато силовите групировки имаха сериозно влияние в тогавашната „А” група, а Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.

Събитието при премиера се състоя няколко дни, след като ЦСКА-София изпрати ултимативно писмо до БФС заради правата за излъчването на българското първенство. Отборът на Ганчев обвинява Кирил Домусчиев (брата на Георги Домусчиев) в четворен конфликт на интереси като собственик на „Нова броудкастинг” (Нова телевизия), „Футбол Про Медия”, „Лудогорец” и член на Изпълкома на БФС. „Нова броудкастинг” купи правата на първенството от „Футбол Про Медия”, която на свой ред ги купи от БФС, а „Лудогорец” получава дял от тази сума заедно с останалите професионални отбори.

Президентът на БФС Борислав Михайлов обясни след срещата, че Комисията за защита на конкуренцията вече е излязла с решение, че конфликт на интереси няма. Гриша Ганчев обаче не се отказва да си търси такъв „Това (дали има конфликт на интереси) ще го решат компетентните органи – български, европейски и така нататък”, каза Ганчев. Борислав Михайлов предпочете да говори за постигната договорка за феърплей. „Разбрахме се да не се притискат съдиите. Чувал съм и аз, че има някакъв натиск върху съдиите. Живеем в една и съща държава, нали така? Но аз съм си дал телефона на всички, а никой не ми е звънял
за нищо"
каза Михайлов. Той обясни,че инициативата за днешната среща е била на премиера Борисов, към когото не спести похвали: „Той се грижи за цялата държава, част от която е и футболът ни. Опитва да помага. Не мога да кажа кога ще има нова такава среща. Идеята беше на премиера. Не можем да му казваме кога пак да го направи, нали така?”

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че МВР също ще вземе мерки да не се допуска купуване на мачове, натиск на длъжностни лица и на футболисти. „Поведението на агитките е до голяма степен функция на това, което се случва в отборите, футболния терен и собствениците на клубовете. Много е важно там да има феърплей. Срещата беше такава, че да има феърплей, а не напрежението да рефлектира върху агитките и върху качеството на спорта”, каза вътрешният министър. Младен Маринов не пожела да говори конкретно за купуването на мачове. „Дали има натиск и купуване на мачове? Познавате ме, аз говоря само, когато има факти. Когато това е възможно, след като бъде санкционирано от прокуратурата. "

Какво се разследва като сигнали за уговорени мачове?
"Премиерът искаше да седнем на една маса и да начертаем план как да не се стига до това нещо. Има сигнали, те са оповестявани. Би трябвало да говорим само с факти”, каза министърът. След срещата Министерският съвет публикува официално съобщение, в което се казва, че е обсъдено началото на футболното първенство „с оглед на спокойното му протичане”. „Собствениците на футболните клубове заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра. По думите им няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките. Няма да се позволят и заплахи към футболните съдии. Президентът на БФС Борислав Михайлов благодари на министър-председателя Бойко Борисов, че спомага за решаването на проблемите в българското първенство”, се казва в официалната информация на пресслужбата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker