Kомандоси превземат сгради под “погледа” на дрон

Pan.bg 16 юли 2019 | 13:47 views (347) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков
Снимка:Специализираните умения на военнослужещите от 68-ма бригада ‘Специални сили’ винаги са били за пример

image
По време събитието на полигона в Црънчаго бяха отработени елементи от всички задачи на силите за специални операции, сред които и действия по неутрализиране на терористи в сгради

На Специализирания учебен център „Црънча“ се проведе заключителният етап на националното учение STEALTH DAGGER 19 за сертифициране на Тактическата група за специални операции за участие в Командването на компонента Сили за специални операции от силите за отговор на NATO NRF 2020. Тактическата група за специални операции ще застъпи в бойно дежурство към Силите за отговор на НАТО от 1 октомври 2019 г.

На сертификацията присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който изказа задоволството си от демонстрацията на способности с формирования от 68-ма бригада „Специални сили“. В учението, което се проведе от 1 до 5 юли на СУЦ „Црънча”, участваха около 150 военнослужещи, транспортна и специализирана техника и авиация. „Може да се каже, че нашите Специални сили са на много високо ниво. Тези момчета няма да посрамят България, уверявам ви! Необходимо е малко повече отношение към тях от страна на военното и цивилното ръкводство", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Все още отпуснатите от правителството 3 млн. лв. не са оползотворени за инфраструктурата на полигона, но това ще стане, категоричен беше военният министър. "Аз не съм станал министър на отбраната, за да развалям, да закривам, да режа техника, както бе през последните 30 години в България. Моята задача е да възраждам армията, а не да я унищожавам", каза още Каракачанов. "Докато аз съм министър на отбраната, този полигон, който е от 1955 г., ще съществува", допълни Красимир Каракачанов, по повод съобщения, че има хора, които искат закриването му и протестират. "За мен сигурността на 7 милиона българи е по-важна от капризите на 7 човека. Няма нищо вярно в това, че тук се използвало въоръжение, което създавало химически проблеми и отравяло почвата. Стреля се с леко стрелково оръжие, не с танкове и ракети", каза военният пминистър.

"По никакъв начин на полигона не се извършват дейности, които с каквото и да е да застрашават здравето на гражданите и почвата. Гражданите могат да бъдат спокойни", увери командирът
на Силите за специални операции, бригаден генерал Явор Матеев. На събитието присъстваха висши военни, депутати от 44-ото Народно събрание, представители на местната власт, на Българската православна църква, бивши командири на бригадата и други. Гостите наблюдаваха действията на военнослужещите, които бяха заснемани в реално време от наскоро получен бизпилотен летателен апарат, който се използва и за разузнаване на обекта за въздействие. В учението се включиха самолет и хеликоптер от 24-та авиобаза.

Нова командна структура


Предстои формирането на Съвместното командване за специални операции. По този повод министърът на отбраната заяви, че „щабът по отбраната има становище, в най-скоро време ще свикам Съвет по отбрана и този въпрос трябва да го решим".
Преди близо два месеца Народното събрание промени Закона за отбраната и Въоръжените сили в частта му за структурата на Българската армия. Вместо 68-ма бригада „Специални сили“, депутатите записаха Съвместно командване за специали операции на едно оперативно ниво със СКС, Сухопътни войски, ВВС и ВМС.

Спецсилите показаха върхови умения

По време събитието на полигона в Црънча бяха отработени елементи от всички задачи на силите за специални операции, сред които: военно подпомагане (оказване на военна помощ чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава); специално разузнаване и наблюдение (операции за издирване, проследяване и потвърждаване на самоличността и местоположението на издирвани терористи и военнопленници); директни действия (операции за залавяне на издирвани терористи и освобождаване на военнопленници). В деня за демонстрация на способности гостите наблюдаванха действия по неутрализиране на терористи в транспортни средства (автобус) и сгради, освобождаване на заложници, унищожаване на обект, десантиране и различни типове парашутни скокове, демонстративни стрелби и други.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  плачков 16 юли 2019, 14:35
   
  0
   
  0

  Пък Ана в тоз момемнт тихо и изотзадзе налъ

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker