Барелеф и бронзов бюст славят делото на княз Церетелев

Pan.bg 16 юли 2019 | 13:21 views (283) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Пловдивският митрополит Николай освети новия паметник на княз Алексей Церетелев, който бе открит на 4 юли в с. Церетелево, община Съединение. На церемонията присъстваха дипломати, депутати, официални лица от България и Русия, жители на селото, за да отдадат почит на ревностния защитник на българската национална кауза.

Тържеството започна с преглед на почетния караул от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов заедно свалиха платното, покриващо паметника (на снимката).

В същия ден бе поставена и мемориална плоча в пловдивския комплекс „Пълдин“, намиращ се на улицата, която носи името на княз Церетелев. Барелефът и бронзовият бюст са дело на световноизвестния скулптор Зураб Церетели. Той беше много впечатлен от инициативата и е готов да подари на България статуя на император Александър Втори, съобщи Владимир Чхиквадзе, директор на Фонда на ветераните на дипломатическа служба и заместник-председател на Асоциацията на руските дипломати, който присъстваше на тържеството в село Церетелево.

Идеята за паметника и за мемориалната плоча е на инициативен комитет начело с почетния консул Георги Гергов. Те са още един знак на признателност за огромния принос на княз Алексей Церетелев за българската независимост. Той развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Член е на дипломатическата комисия, разследвала извършените престъпления в българските земи при потушаването на Априлското въстание, и на международната комисия, съставила Органическия устав на Източна Румелия, където е бил генерален консул през 1878-1882 година.

Паметта на Алексей Церетелев, когото българите наричали „нашия княз“, бе почетена с едноминутно мълчание, а церемонията завърши с поднасянето на венци и цветя пред новия паметник в селото, носещо неговото име. Събитието бе организирано под патронажа и със съдействието на почетния консул Георги Гергов, който дари постамента за бронзовия бюст. Тържеството бе част от отбелязването на 140-годишнината на българо-руските дипломатически отношения. Сред официалните гости бяха също: Елена Афанасиева – член на Съвета на федерацията, горната камара на парламента на Русия; Анатолий Потапов – извънреден и пълномощен посланик, председател на Съюза „Приятели на България“; Армен Саргсян – посланик на Армения; Александр Лукашевич – посланик на Беларус; Здравко Димитров – областен управител на Пловдивска област; Ирина Живихина – директор
на Руския културно-информационен център в София; полковник Василий Сазанович – военен, военновъздушен и военноморски аташе при посолството на Русия; народният представител проф. Иво Христов; бригаден генерал Явор Матеев – командир на Силите за специални операции; Атанас Балкански – кмет на община Съединение; Върбинка Тотева – кмет на село Церетелево.

Откриха войнишки паметник в Батин

Областният управител на Русе Галин Григоров и кметът на oбщина Борово Валентин Панайотов откриха новоизградения войнишки паметник на загиналите в Национално-освободителните войни за България жители на село Батин. По време на церемонията председателят на Инициативния комитет за изграждането на войнишкия паметник проф. д-р Петър Балкански беше удостоен със знака на областния управител.

Сред гостите бяха още директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” към Министерството на отбраната Иво Антонов, кметът на Батин Бахри Ефраимов, началникът на гарнизона и командир на военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, о.з. генерал Атанас Атанасов, както и множество жители и гости на селото. Всички представители на Инициативния комитет и дарителите получиха грамоти от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Три от предвидените десет танка са ремонтирани


image

В изпълнение на договора между МО и „ТЕРЕМ- Холдинг” ЕАД е приключил ремонтът на три танка Т-72. Договореносттa е за десет танка. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на народния представител Николай Цонков. До края на този месец предстоят приемните изпитвания на отремонтираните машини, след което ще бъдат приети от съответното военно формирование. Успоредно с това, отбелязва министърът, продължава ремонтът и на останалите седем танка. Очаква се да бъде спазен договореният срок. Между МО и „ТЕРЕМ” има сключено рамково споразумение за ремонт на 13 броя Т-72. То се изпълнява чрез подписване на конкретни договори. С такъв конкретен договор е възложен ремонтът на 10 танка, като три от тях вече са ремонтирани.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker