Търсят се музиканти за войската

Pan.bg 16 юли 2019 | 12:46 views (299) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

Неотдавна стана ясно, че е разкрита процедура за попълване на 9 вакантни длъжности за военни оркестранти в Гвардейския представителен духов оркестър на Националната гвардейска част (НГЧ) и военните духови оркестри на Сухопътните войски (СВ) и Военноморските сили (ВМС). Вакантните длъжности за военни оркестранти в Гвардейския представителен духов оркестър са 4. От кандидатите се изисква да имат средно или висше образование по музика. Вакантните длъжности в духови оркестри на Сухопътните войски са три за София и едно за Карлово. От кандидатите се изисква средно образование по музика. За оркестъра на ВМС има една вакантна длъжност, също за кандидат със средно образование по музика.

Сред изискванията към кандидатите са още да не са по-възрастни от 33 години (лицата, отговарящи на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ – не по-възрастни от 50 години); да са годни за военна служба; да не са осъждани и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да нямат друго гражданство; да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение“; да покриват нормативите за физическа годност и да са психологически пригодни.

Всъщност изискванията за военни музиканти винаги са били високи, предвид отговорната им работа в армията. Справка в историята за набиране на военни музиканти показва, че и преди столетие, в началото на Третото българско царство, критериите са били високи и трудно преодолими, което пък е давало възможност и за по-високи постижения от кандидатите да свирят във военните оркестри.

В края на XIX век попълването на военните музики с изпълнители става чрез приемане на доброволци (завършили най-малко IV отделение в общообразователните училища) и новобранци (със задължителна 3-годишна служба). Ако тези младежи имат добър успех, могат да бъдат приемани на свръхсрочна служба в музиката и да получат подофицерско звание ако се отличават с добро поведение, усърдие и точност в службата, служат за пример на другарите си по изпълнението на тази служба, владеят много добре своя инструмент и изпълняват Дисциплинарния устав и вътрешната служба, сочи справка в данни от Централния военен архив във Велико Търново.

Конкурсът зае военни оркестранти в днешно време включва изпит на музикален инструмент, изпит по физическа подготовка, изпит – тест за обща
култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10×10 м) и издръжливост (крос 1000 м) по нормативи. Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Изисквания и отличия

image

В Циркуляр № 37 от 1890 г. по Военното ведомство е отбелязано, че „музикантските ученици са задължени да прослужват на действителна служба не по-малко от 4 години и само след изтичането на условните години се уволняват в запас на армията или се зачисляват на свръхсрочна служба”.

Годишната заплата на назначен за военен музикант ІІІ разряд е била в размер на 60 лв. За добро поведение, знание на службата и старание към музикантското изкуство военният музикант може да бъде произведен в звание „ефрейтор”, „младши унтер-офицер” и повишен в разряд. След изслужване на действителната военна служба военният музикант може да бъде уволнен в запаса на армията и по негово желание да бъде зачислен като волнонаемен хоров музикант.

За проявено усърдие и успех в музикантското изкуство, акуратност по службата и добро поведение българският военен музикант може да получи повишение в заплатата и/или да бъде произведен в звание „старши унтер-офицер“, или пък дори със заповед по Лейбгвардейския да бъде произведен в чин „вахмистър”.

Военните музиканти тогава получавали още 30-дневен домашен отпуск, който може да бъде прекратен само за участие в маневри на войската. Със заповед по Кавалерията военните музиканти са награждавани също и със знака за 10-годишна непрекъсната и полезна служба.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  сиво-син кенеф 16 юли 2019, 15:34
   
  0
   
  0

  търсят се още идиоти малко са в БА

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker