Министерство на отбраната:Няма изтичане на държавни тайни от “Военна информация”

Pan.bg 16 юли 2019 | 12:27 views (268) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Военното разузнаване има висока оценка от партньорските служби от НАТО и ЕС


Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от служба "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни, съобщи Министерството на отбраната.
Съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) службите за сигурност сами провеждат проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС.
В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп – дали служителят, извършил проверката, или самият директор.
И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица.
Към настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба „Военна информация”, а самият той е в отпуск. Извършена бе вътрешна проверка със срок на приключване 10.07.2019 г., за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата.
Припомняме, че директорът на служба „Военна информация” е назначен с указ на президента и единствено с указ на президента може да бъде освободен – при наличие на легитимни основания за такова действие.
Както е известно, военното разузнаване е най-старата българска разузнавателна служба, неотдавна тя навърши 111 години. Дейността є се отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  вУенна ДЕЗИНФОМАЦИЯ 16 юли 2019, 19:01
   
  5
   
  0

  "НЯМА" ДА МАХАТ 20-те ЗАПЛАТИ ПРИ НАПУСКАНЕ НА СИСТЕМАТъ,
  НА АПЗтата ЩЕ ВДИГНАТ С ОЩЕ И ОЩЕ 3г.
  ПРЕКЛОННАТА ВЪЗРАСТ ,НА "СЛУЖБА"....!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker