Грохот от стрелба и музика на биг бенд

Pan.bg 16 юли 2019 | 12:24 views (259) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Андрей Рангелов

Над 600 военнослужещи от седем държави участват в Platinum Lion 19

image

Мощна бойна стрелба на формирования от многонационални сили, трениращи отбрана и настъпление, започна на полигон „Ново село”.
В продължение на 12 дни там се разиграва съвместната подготовка Platinum Lion 19, в която участват повече от 600 военнослужещи. Те са от България, САЩ, Румъния, Албания, Грузия, Молдова и Сърбия. Грохотът на тежката бойна техника и канонадата на стрелбите ще бъдат прекъснати само от кратка музикална пауза, когато в единствения почивен ден на напрегнатата тренировка за участниците ще свири военен биг бенд.
Учението допринася за укрепване на колективната отбрана и просперитета в Черноморския регион, каза по време на церемонията за откриването на мащабната проява провеждащият учението – заместник-командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен полковник Марин Господинов, след като прие многонационалния строй. Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Директор на учението е командирът на 4-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП подполковник Пламен Горанов.

image

В словото си пред строя полковник Господинов посочи, че Platinum Lion 19 ще помогне за подобряване на съвместимостта в колективните действия на участниците в международна среда. Учението е добра възможност за повишаване на способностите на участниците, както и за развитието на военното сътрудничество, защото се работи в един тим и се постигат общи цели, изтъкна той.
Надявам се, че на съвместната тренировка ще покажете силата на своя интелект и дух, и в трудните метеорологични условия ще укрепите твърдението, че единната воля и умения са в основата на една успешна мисия, обърна се към строя командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев. Пожелавам ви мислите и чувствата за приятелството и воинското доверие да са вашият главен път, който ще следвате през тези 12 дни на съвместната тренировка, допълни той и обяви учението за открито.
Словата и командите към строя бяха на английски език. Той ще е работен език и по време на цялата проява. Край трибуната бяха издигнати флаговете на страните участнички, след което военните блокове се отправиха към учебните рубежи.
Сред повече от 600-те участници, над 280 са българските военнослужещи
Въоръжените сили на страната ни се включват в тренировката с механизирана рота
и 120 мм минохвъргачен взвод от ЕЦНП, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти, взвод Военна полиция, средства за непосредствена авиационна поддръжка от ВВС, сили и средства от военното формирование 52590 – Ямбол и осигуряващи формирования от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите.
Рамо до рамо с тях в Platinum Lion 19 действат три американски взвода – механизиран и танков от сухопътните войски на САЩ, както и взвод морска пехота. Албания се представя от пехотен взвод, Грузия – от механизиран взвод, Молдова – от пехотен взвод и минохвъргачен взвод, Румъния – от механизиран взвод и взвод морска пехота и Сърбия – от механизиран взвод.

image

Съвместната подготовка има напрегната програма. Военнослужещите ще изпълняват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия, настъпление, блокиране и прочистване на населен пункт, патрулиране и ескортиране. Ще тренират също предислоциране на сили с хеликоптери извикване на артилерийски огън и огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали.
Учението е по фиктивен сценарий, който включва две противостоящи сили, базиращи се на конфликт в миналото, каза полковник Господинов за в. „Българска армия”. След продължителни конфликти двете враждуващи страни са сключили мирно споразумение, а резолюция на ООН възлага на многонационални съвместни оперативни сили да извършат умиротворяването.
„Българските военнослужещи участват с щатното си въоръжение и техника, а другите страни – със своето снаряжение. Българските Сухопътни войски осигуряват бойната и транспортна техника – бойни машини на пехотата БМП-23 и МТЛБ”, посочи полковник Господинов. Той поясни, че покана за участие е била отправена и към Северна Македония, но съседите не са изразили желание да се включат в проявата. За сметка на това пък всички други държави са участвали и преди в учението.
„Създали сме изключително динамична обстановка за тези 12 дни, като ще има само един ден за почивка. В него за участниците ще бъдат организирани различни състезания. Предвидили сме и концертна програма с участието на танцовия ансамбъл на ЕЦНП. Поканили сме и военния биг бенд на Втора механизирана бригада”, заяви полковник Господинов.
Смятам, че моите подчинени са готови за практическото изпълнение на предвидените упражнения и тренировки, и че ще докажат боеспособността, възможностите, мотивацията на българския войник в международна среда, изтъкна полковник Бешев. Той подчерта уникалността на ЕЦНП, в който военнослужещите преминават началната си подготовка след постъпването си в редовете на Българската армия, а после се включват в редиците на бойните формирования.
По думите му в момента преподавателският състав на центъра е в процес на подготовка за обучение от началото на август на нови попълнения за Сухопътните войски. Полковник Бешев посочи още, че е възможно в бъдеще, при условие, че се изяснят всички детайли, в центъра да се обучават и военнослужещи от чужбина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  дъртия 16 юли 2019, 15:31
   
  0
   
  0

  още циркове

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker