Няма изтичане на държавни тайни от служба "Военна информация"

Pan.bg 09 юли 2019 | 21:34 views (272) commentaries(0)
img Otbrana.com

Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от служба "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни, съобщава Пресцентърът на МО.
Съгласно закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ службите за сигурност сами провеждат проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията /ДКСИ/ издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС.
В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп - дали служителят, извършил проверката, или самият директор.
И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица.
Към настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск. Тече вътрешна проверка, която трябва да приключи до 10.07.2019 г., за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата.
Припомняме, че директорът на служба "Военна информация" е назначен с указ на президента и единствено с указ на президента може да бъде освободен - при наличие на легитимни основания за такова действие.
Както е известно, военното разузнаване е най-старата българска разузнавателна служба, неотдавна тя навърши 111 години. Дейността й се отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС.

Вчерашната информация, която бе разпространена чрез медиите

Двама началници на „Военна информация“ в Министерство на отбраната са дадени на прокурор. Военноокръжната прокуратура – София води досъдебни производства заради издадени разрешителни за достъп до класифицирана информация.

Сигнали на ДАНС са станали причина за образуване на досъдебното производство.

Според обвинението има данни, че бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов са издали 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Това се е случило в периода 1 април 2016 г. – 1 май 2019 г. По закон разрешенията за ниво на достъп гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ се издават от ръководителя на „Военна информация“. Но те са
били издадени от служител по сигурността.

„Разрешенията от некомпетентен орган са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС“, съобщават от Военноокръжната прокуратура –София.

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“.

Очаква се проверка на държавната финансова инспекция.

Сегашният директор на СВИ и бригаден генерал Пламен Ангелов е с предложение за временно ограничаване на достъпа до класифицирана информация и отнемане на издаденото му разрешение за достъп. Той и бригаден генерал Светослав Даскалов са привлечени като обвиняеми. Двамата са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Проблеми с незнанието на процедурите за издаване на достъп до класифицирана информация отчитат и двата доклада за състоянието на националната сигурност от 2016-а и 2017- а. Там, с почти идентичен текст се посочва, че е имало условия за нерегламентиран достъп до класифицирана информация, загуба на документи, маркирани с гриф за сигурност, неправомерно запознаване с класифицирана информация от лица без разрешение за достъп. При отделни казуси е имало данни за осъществен състав на престъпление против информацията, представляваща държавна тайна. Отчита се, че част от проблемите идват от недоброто познаване на нормативната уредба. И се отбелязва, че се вземат мерки за предотвратяването им.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker