Колосална разлика във военните бюджети на САЩ и Русия

Pan.bg 09 юли 2019 | 17:18 views (360) commentaries(1)
img
fakti.bg


Разликата е 16 пъти в полза на американците

Бюджетът за военна дейност на САЩ е 16 пъти по-висок от този на Русия. Според експерти именно това е и причината броят на инцидентите по време на военни операции в Русия през последните години да се увеличава, а този в САЩ да намалява. Данните сочат, че от 2000 г. досега руснаците са имали 50 инцидента с общо загинали 382 войници, като най-голямата трагедия е потъването на подводницата „Курск” през 200 г, при която загинаха 118 моряци. В американската армия за последните 5 години се наблюдава спад от 20% при инцидентите, като при автопроизшествията понижението е 100%.

Причините за драстичната разлика в броя инциденти са много, но най-вече размерът на бюджетите на двете армии и най-вече разходването на средствата са определящи за намаляване броя на инцидентите, съответно на загиналите. По данни на сайта за отбранителни способности и инвестиции във военно оборудване на държавите по света Global Firepower, военният бюджет на Русия за 2019 г. е 16 пъти по-малък от този на САЩ. Вашингтон ще даде тази година 716 млрд. USD за отбрана и модерни разработки срещу планирани от Русия едва 44 млрд. USD. При САЩ увеличението спрямо предната, 2018 г., е с 67 млрд. USD. При Русия тенденцията е обратната – военният бюджет за 2019 г. спрямо предходната 2018 г. е със 17 млрд. USD по-малко.

Колосална разлика във военните бюджети на САЩ и Русия
През последните няколко години Руската Федерация съкращава бюджета си и така през текущата година отпада от ТОП на държавите с най-висок бюджет за военно дело, посочват от Стокхолмският международен институт по проблемите на мира (SIPRI).

Военното надмощие на САЩ се дължи най-вече на факта, че през последните години се инвестираха стотици милиарди долари в привличането на специалисти и реализирането на супер модерни разработки, във въоръжение и постоянната модернизация на техниката. Най-значителна разлика при двете държави се наблюдава във военновъздушните сили. Тя се дължи може би най-вече на липсата на изтребители от пето поколение във военния авиопарк на Русия.

Самолетът Су-57, известен като T50, с който Владимир Путин многократно е парадирал, се оказа бутиков проект, целящ демонстрация на мускули. Той трябваше да е конкуренция на американския F-22 Raptor (Хищник), който е на въоръжение в
американската армия от 2003 г. Тъй като американската военна индустрия е набрала огромна инерция, тя въведе във въоръжение втори изтребител от последното пето поколение-F-35 Lightning (Мълния), който вече доказа качествата си при изпълнение на реални мисии, а поръчките от други държави валят една след друга.

Съпоставка на бойните единици във въздуха показва, че в момента армията на САЩ разполага с 13 398 самолета. От тях бойните са над 5000, от които 2362 са изтребители, а в допълнение може да разчита и на 5760 хеликоптера, от които 971 са бойни. В същото време на въоръжение в Русия са 4 пъти по-малко самолети – 4078, от които изтребители са 869. Надмощието на САЩ е още по-голямо при хеликоптерите, като руснаците разполагат само с 1458, от които 514 са бойни.

Колосална разлика във военните бюджети на САЩ и Русия
Териториалното покритие, което осигурява въздушната армада чрез присъствието в Световния океан на най-скъпата екстра във всяка една армия-самолетоносачът, обезличава руската армия. Тя може да разчита на един кораб с изтребители на борда. Американският флот има на въоръжение 24 кораба с изтребители на борда. Цялостното надмощие в Океана също е за САЩ. То се допълва от още близо 400 плавателни съда, от които 68 разрушителя, 22 фрегати, 15 корвета, 11 миненосеца, както и американски 68 срещу 56 руски подводници.

Русия изпреварва САЩ единствено при броя на танковете си-21 932 срещу 6287, както и със своите около 50 000 срещу 40 000 други бронирани бойни машини и 3860 срещу 1056 ракетни установки. Това е логично като се има предвид доста по-голямата територия на страната.

Драстична разлика има и в заплащането на военнослужещите. Американецът получава 4538 USD средна заплата, а руснакът – 971 USD. Всяка година е предвидена индексация на заплатите на военните в САЩ. За разлика от тези в руската армия, където за периода от 2012 до 2018 г. индексация е имало само веднъж и едва през 2018 г. беше обявена нова. С нея, средната заплата в руската армия стана 971 USD.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Нено 09 юли 2019, 21:32
   
  2
   
  0

  Разликата в брутния продукт на двете държави е още по-голяма.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker