Прокуратурата пробва да "смени" шефа на военното разузнаване

Pan.bg 08 юли 2019 | 20:51 views (1148) commentaries(3)
img mediapool.bg/


Никола Лалов, Самуил Димитров


Военната прокуратура обвини шефа на служба "Военна информация" Пламен Ангелов и неговия предшественик Светослав Даскалов в длъжностно престъпление – издали са над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Според прокуратурата в периода април 2016 г. - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ. По този начин са подписани общо 504 разрешения.

От разпространената от прокуратурата информация не става ясно на какви хора са били предоставени разрешенията, нито дали има засечен последващ теч на информация.

Засега остава неизвестно и как е възможно една от специалните служби три години да нарушава закона без никой да разбере, както твърди прокуратурата.

Освен това Военна прокуратура съобщи, че "в хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба “Военна информация“, но без да конкретизира за какво става въпрос.

"И двамата директори на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба за организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и са допуснали служителите по сигурността на информацията да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора", се казва в съобщението на прокуратурата.

Делото срещу двамата се води от военната прокуратура и е започнало след сигнали от ДАНС. Даскалов и Ангелов са били обвинени в длъжностно престъпление на 30 май, но прокуратурата съобщава за случая месец и половина по-късно.

Източници от военното министерство съобщиха, че се очаква министърът на отбраната Красимир Каракачанов да подходи много внимателно към казуса и да не прибързва с евентуалното освобождаване на Пламен Ангелов. Прокуратурата обаче вече е предложила на министъра да ограничи достъпа на Ангелов до секретна информация и ако той се съобрази с препоръката, шефът на военното разузнаване трудно ще изпълнява задълженията си.

През 2015 година парламентът отмени автоматичното отнемане на достъпа до секретна информация при образуване на досъдебно производство. Промените в Закона за класифицираната информация станаха известни като поправката "Шивиков”, кръстена на името на обвинения
и по-късно оправдан ген. Димитър Шивиков.

След като напусна службата, Даскалов стана съветник на премиера Бойко Борисов. Не е ясно дали към момента все още изпълнява същата длъжност. Борисов обясни назначенията на бившите шефове на специалните служби на нови държавни постове с аргумента, че им трябва време да забравят тайните.

Генерал Пламен Ангелов е в армията от 1988 година. От 2015-та е зам.-директор на военното разузнаване, а от 2018-та - директор.

През 2017 година е карал курс в Академията на Агенцията за военно разузнаване на САЩ за управление на разузнаването в борбата с тероризма.

Военната прокуратура от години има ограничени правомощия, като обвинителите с пагони са едни от най-леко натоварените магистрати. В същото време шумните ѝ обвинения често катастрофират в съда.

"Военна информация" пък, като повечето специални служби у нас, а и по света, действа почти в нелегалност, като единствената форма на граждански контрол върху дейността ѝ е ресорната парламентарна комисия, която заседава при закрити врата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Тик. Так 08 юли 2019, 21:16
   
  7
   
  1

  Ами някой ''служител'' е свършил наложителна работа и е издал допуски за нуждаещи се колеги понеже някой началник или го е нямало или е болничен, а можеби го е мързяло да чете и разписва, а на някои хора им се се налагало да се издаде допуск иначе няма да могат да си изпълняват задълженията по служба дали да заемат друга длъжност, дали мисия или подновяване на допуск без който трябва да бъдат уволнени!!!
  Доложих!

 2. #2
  Tarantino 08 юли 2019, 22:24
   
  13
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Поредния комплот!!!!!!!!!!!!!!
  ДР на ЗЗКИ §1, т. 5. "Компетентен орган по издаване, прекратяване, отнемане и отказване на разрешение за достъп до класифицирана информация" са ДКСИ и ръководителите на службите за сигурност и за обществен ред или заместниците им, когато са упълномощени от тях, както и служителите по сигурността на информацията.
  P.S. Подчертавам: както и служителите по сигурността на информацията!!!!!
  Извод: Никъде в правния мир няма императивно изискване шефовете на служби лично да подписват РДКИ!

 3. #3
  ZZKIito 08 юли 2019, 23:21
   
  8
   
  0

  Защо не прочетете в ЗЗКИ кой дава достъп до класифицирана информация?
  Нещо е пълна мъгла този случай.
  Блокираха военното разузнаване точно по време на сделките с ракети и изтребители.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker