Ако откриете невзривен боеприпас, за да избегнете инцидент, следвайте следните съвети:

Pan.bg 04 юли 2019 | 21:19 views (828) commentaries(2)
img
blitz.bg


119 невзривени боеприпаса са унищожили модулните формирования на Сухопътни войски от началото на тази година, съобщи полк. Венелин Георгиев - началник сектор "Подготовка на инженерните формирования", цитиран от "Дарик".

Сред обезвредените боеприпаси са артилерийски снаряди, танкови и противотанкови снаряди, ръчни гранати, противотанкови и противо пехотни мини, авиобомба и други.

Освен при изкопни работи по пътища, в населени места и частни дворове, често боеприпаси се откриват в пунктове за цветни метали, мазета, тавани, сметища. Има и случаи на открити боеприпаси в двор на училище, на детска площадка и стадион. За да бъдат избегнати инциденти, при намиране на бойни материали и вещества гражданите трябва незабавно да се обадят на тел. 112, да не пипат откритите предмети и да изчакат да дойдат специалисти, които ще ги обезвредят или транспортират за обезвреждане.

Освен модулните формирования на Сухопътни войски, боеприпаси обезвреждат също формирования на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Националния военен университет.

„От началото на тази година до момента нашите формирования са действали 28 пъти и са унищожени 120 боеприпаса. Открива се широка гама различни по вид и калибър боеприпаси като започнете от такива, използвани още от Руско-турската война, от Първата и Втората световни войни и се премине през всички образци боеприпаси до 90-те години на 20 век. Унищожените боеприпаси тази година са 33 артилерийски снаряда, 2 танкови и 2 противотанкови снаряда, 11 ръчни гранати, 2 противотанкови мини, 2 противопехотни мини, авиобомба и 68 различни други боеприпаси”, допълни полк. Георгиев.

Боеприпасите се намират на най-различни места - в частни дворове и домове, по тавани и мазета, в коритата на реки, в кошчета за боклук, дори в училищен двор и на детска площадка. Боеприпасите са над 100 различни вида. Всеки един от тях обаче е метално тяло с различна маркировка от букви и цифри. Най-често са в зелен, сив или черен цвят.

Ако откриете боеприпас, за да избегнете взривяване и инцидент, трябва да следвате следните съвети:

„Трябва да го оприличите. Втората важна стъпка е да не се пипа, да не се премества, да не се удря никаква част от него и да не се правят опити за неговото разглобяване. Третата основна стъпка е незабавно да се обадите на телефон 112
или наблизо ако има служители на МВР, ако сте в малко населено място да се обадите на кмета или на общинския наместник и да опишете точното местоположение на съмнителния предмет и да дадете колкото се може по-подробно описание.

Препоръчително е да изчакате да дойде полицейски екип, за да му покажете местоположението, като до неговото идване да не допускате никакви хора да се приближават до предмета и след като дойде полицейския екип той ще обезопаси района и ще предприеме последващи действия по уведомяване на Министерството на отбраната”, съветва полк. Георгиев

Боеприпасите се обезвреждат от специално обучени военни, чрез взривяване на учебни полигони и стрелбища. Ако боеприпасът е извън населено място, жилищни, производствени и стопански сгради и е оценен като изключително опасен, се взривява на място. В останалите случаи се транспортира в специални сандъци до мястото за взривяване.

От откритите тази година 119 боеприпаса само 6 са унищожени на място.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  THUNDER 04 юли 2019, 21:54
   
  6
   
  0

  Две баби си говорят пред блока.
  - Пено, чу ли, ма? Вчера в парка някакъв циганин изкопал бомба от Втората световна война.
  - А-а-а чухме, чухме. В целия квартал се чу много добре.

 2. #2
  volxov5 04 юли 2019, 22:45
   
  4
   
  0

  Двама джентълмени се срещат на корабната палуба.
  - Ужасна скука, сър! - казва единият.
  – Не желаете ли да поиграем карти?
  - Бих се радвал, сър, но уви, последният път когато играх карти беше преди 15 години.
  - Нищо. Аз пък – преди 20 години. Стюард, дайте ни колода карти.
  Стюардът носи картите.
  Първият взема колодата, притегля е на ръка и казва:
  - Една карта не достига.
  Вторият също притегля колодата в ръката си и уточнява:
  - Да, осмица пика.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker