Проектите за нови кораби и бойни машини за пехотата остават за догодина

Pan.bg 02 юли 2019 | 12:06 views (622) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Представяне на военна бронирана машина PIRANHA на военен полигон "Тюлбето", Казанлък

Проектите за купуване на бойни машини за пехотата и за два нови многофункционални патрулни кораба за военноморските сили (ВМС) остават за догодина, като източници на "Дневник" от Министерството на отбраната и ГЕРБ спорят кой носи отговорността за това

От Министерството на отбраната твърдят, че за двата проекта няма да са налични предварително изчислените общо около 2.4 млрд. лв. в бюджета за 2019 г. Основната причина е, че правителството обещава да плати наведнъж цялата сума от около $ 1.2 млрд. по очакваната сделка със САЩ за 8 нови изтребителя F-16. Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, нужна за покупката на изтребителите, обяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Според ГЕРБ вината за отлагането на двата от трите големи проекта е на военното и политическото ръководство на министерството.

Проектът за корабите завърши, но пари няма

12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно коя фирма ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на отбраната трябваше да внесе в Министерския съвет доклад с оценяване на офертите. След това трябва да бъде взето решение на правителството. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС). Докладът за корабите е готов, като според министъра на отбраната Красимир Каракачанов той ще бъде внесен до месец-два, но подписването на договора ще бъде забавено до януари.

"Може да се стигне до забавяне на проекта за военноморските сили, ако се окаже, че има пропуски в ценовите оферти. Ако има такъв вариант, ще дадем възможност на фирмите да си коригират офертите", каза Каракачанов преди почти месец. Според друг източник и трите оферти за корабите надвишават сумата в проекта на военните, който е одобрен от парламента. Затова няма как да поискат повече пари от министъра на финансите Владислав Горанов, при положение че за покупката на F-16 се емитира заем.

Офертите за строителството на кораби, които се разглеждат, са на фирмите Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), "МТГ – Делфин" (България) и FINCANTIERI (Италия).

Бързо придвижване или хаос

Според Министерството на отбраната проектът за бойните машини ще бъде предвижен по-бързо за сметка на корабите. Той е на по-ниска фаза на готовност и по него предстои
да бъдат изпратени искания за оферти (Request For Proposal). Само се чакало министърът да свика съвета по отбрана.

Предпоследният срок за изпращане на RFP беше до края на май. Прогнозната сума на проекта е почти 1.5 млрд. лв. с ДДС. Срещу тях трябва да бъдат доставени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване. Според източници на "Дневник" са харесани машините на концерна със седалище в Германия ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, която е със седалище в Швейцария. Почти всички компании декларираха готовност машините да се сглобяват в България.

По предпоследна информация за 90-те бойни машини изискването е да бъдат с колесна формула 8x8 и голяма степен на брониранe, а за спомагателните се допуска 6x6 и дори 4x4.

В ГЕРБ обаче не са толкова оптимистично настроени за проекта за бойни машини. Според депутат от ресорната комисия "военната експертиза" в министерството няма никаква готовност и никаква идея какво точно искат да купят. Според него тезата, че сделката за F-16 забавя проектите за машините за пехотата и корабите, не отговаря на истината, защото те трябва да бъдат купувани на разсрочено плащане и това било повод за извинение за министерството, което не си било свършило добре работата.

Георги А. Ангелов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker