Генерал Боцев: Военната професия е престижна и сигурна

Pan.bg 29 юни 2019 | 13:39 views (584) commentaries(3)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Цончо Драгански

Информационната кампания на МО премина успешно и в Смолян

С тази кампания искаме да покажем, че военната професия е престижна и сигурна като работно място и доходи. През първата половина на годината приключиха няколко конкурса за кадрови войници. Например в Сухопътните войски за 188 места се явиха 470 кандидати, а за сравнение – през 2016–2017 г. за три места имаше един кандидат, заяви в Смолян началникът на отбраната генерал Андрей Боцев по време на Националната информационна кампания за популяризиране на военната професия на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Но допълни, че военната професия е високорискова и затова на всички учения, занятия и подготовки се спазват стриктно мерките за безопасност.
Началникът на отбраната се спря и на одобрените от правителството изменения на Правилника за ЗОВС, които улесняват приема на кандидатите за военна служба. Той даде висока оценка на 101-ви алпийски полк и подчерта неговата дейност в помощ на населението, особено през зимата.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов също изказа удовлетворението си от облекчаването на процедурите при приемите за кадрови войници, защото се губят хора заради забавянето при тяхното назначаване. Стана ясно, че предстои анализ на свободните места и ще бъдат обявени още конкурси във видовете въоръжени сили до края на годината.

image
Смолян

Към момента сме много добре окомплектовани. Всяко формирование от полка има не по-малко от двама офицери, а в някои те са и по четирима. Шестима випускници от Смолян завършват НВУ „Васил Левски” и предполагам, че ще бъдат разпределени при нас. Имахме сериозно посещение от 200–250 ученици в дните на отворени врати. Сега над 400 ученици бяха на кампанията „Бъди войник” в Смолян, в която присъстваха и представители на дирекция „Бюро по труда”. Така че очаквам още по-засилен интерес към военната професия, каза командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.
Откакто формированието в Смолян стана полк, то привлича повече вниманието на младите хора. Може да се каже, че националната кампания „Бъди войник” също допринася в много голямо отношение за повишаването на интереса. По традиция в нашия град военнослужещите са на почит и нямаме проблеми с набирането на кандидати за войници. През 2017 г. документи подадоха 107 души и бяха приети 50.
През 2018 г. от 56 кандидати, одобрени бяха 30. А до момента през тази година 19 нови войници попълниха полка, като кандидатстваха 36 души. Но има и кампании за набиране на доброволен резерв и за начална военна подготовка, информира началникът на Военното окръжие в Смолян подполковник Стефан Паскалев.
На отлично организираната кампания „Бъди войник” в областния планински град присъстващите успяха да видят изложените на статичен показ от 101-ви алпийски полк транспортна и бойна техника, снаряжение и алпийско оборудване. Свои щандове на площад „България” бяха подготвили Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Специалните сили, Националната гвардейска част, служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие и дирекция „Бюро по труда” – Смолян. Техните представители се срещаха с присъстващите, обясняваха им подробно какви конкурси за приемане във въоръжените сили предстоят, каква е спецификата на военната служба и им раздаваха информационни материали. Открита бе информационна борса за набиране на кандидати за войници и матроси.
Регионалният исторически музей „Стою Шишков” представи изложбата „Ние помним” по повод 100 години от Първата световна война. В Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” бе прожектиран филмът на Военния телевизионен канал за 101-ви алпийски полк „Орисани да покоряват върхове”. Информационната кампания в Смолян завърши с концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, Представителния духов оркестър на ВВС, ученически гвардейски състав при ЕГ „Иван Вазов”, танцово студио The ONE и танцова формация „Зареница”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  jeliazko3y 29 юни 2019, 14:25
   
  10
   
  0

  Ко каза ,ко?

 2. #2
  Каза 29 юни 2019, 15:19
   
  8
   
  0

  това в заглавието и още че е рай за АПЗ та.

 3. #3
  Не плямпай 29 юни 2019, 16:04
   
  8
   
  0

  Боцко не говори глупости,защото скоро,скоро ще те подиграват и бившите ти войници.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker