„Ботев марш” на финала от духовите оркестри

Pan.bg 29 юни 2019 | 13:30 views (266) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Тържествата по повод 90 г. от обявяването на Сандански за град започнаха с тържествен марш на военните духови оркестри, които преминаха по цялата главна улица. На площад „България“ пет национални духови оркестъра озвучиха нажежената от горещината празнична атмосфера, а на финала вечерта 500 военнослужещи от Сухопътни войски се включиха в тържествената заря проверка.
Първият военен духов оркестър в България се създава почти веднага след края на Руско-турската война. Той предхожда първото българско правителство, избирането на княз и създаването на конституция. Това припомни пред гражданите и гостите на Сандански генерал–майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.
Във Фестивала взеха участие Представителният духов оркестър на Сухопътните войски – София, и военните духови оркестри на 2. Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, на 61. Стрямска механизирана бригада – Карлово, на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, както и любителският духов оркестър при 55. инженерен полк – Белене.
Фестивалът откри любителският духов оркестър на 55 инженерен полк – Белене, създаден през 1983. Ръководител на оркестъра е старши сержант Дилян Георгиев. Те изпълниха компилация от маршовете „Ломци на Чеган” и „В путь”, валса „По върховете на Манджурия" и инструментална версия на песента „Смуглянка”.
Програмата продължи с изпълнението на военния духов оркестър на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, създаден на 18 декември 1886 г. като оркестър на 11. Сливенски пехотен полк с първи диригент Йосиф Каломати, българин от Цариград. Сегашният оркестър на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, е създаден през 2000 г. като военен духов оркестър на 13. бронетанкова бригада, който е наследник на оркестъра на Трета армия. От 2004 г. диригент на оркестъра е капитан Калин Гемеджиев.
Напътстван от диригентската палка на капитан Гемеджиев, оркестърът изпълни „Нека свирим Диксиленд” по обработка на Ханс-Егон Хюбер, „Около света” по музика на Иван Димитров и „Хавай 5.0” – саундтрак към едноименния сериал.
Оркестърът на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, под диригентството на старши лейтенант Илиев изпълни компилация от популярни тракийски народни песни и хора. Аранжимент и оркестрация за духов оркестър – старши лейтенант Йордан Илиев.
Последва изпълнението на военния духов оркестър на 2. Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, пряк наследник на военния духов оркестър на 5. Шипченска механизирана бригада – Казанлък, наследник на сформирания през 1890
г. духов оркестър на Трета Опълченска дружина, прераснала по-късно в прославения 23. Шипченски полк.
Програмата продължи с изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски – София, който представи своя шоу-спектакъл „Устрем”.
След края на шоуто събралото се в центъра на курортния град множество стана свидетел на завладяващо събитие – концертна програма на сборния оркестър на Сухопътните войски, съставен от всички оркестранти под общото ръководство на техните диригенти. Изпълнени бяха „България 1300” – марш по музика на Николай Братанов, „Добре дошли в Сандански, приятели” – аранжимент и оркестрация за духов оркестър старши лейтенант Йордан Илиев, The Final Countdown („Предстартово броене”) на рок-групата „Юръп”, увертюра от операта „Кармен” на френския композитор Жорж Бизе, „Радецки марш” по музика Йохан Щраус-баща, „Игривата циганка” – Дайчови хора по музика на Дико Илиев, „Дунавско хоро” – музика Дико Илиев.
Фестивалът на военните духови оркестри от Сухопътните войски „Сандански – 2019” завърши с тържествена заря проверка и изпълнението от всички оркестри на „Ботев марш”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker