Дните на отворени врати – продължение на „Бъди войник“

Pan.bg 29 юни 2019 | 11:49 views (274) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

В отделни формирования на Сухопътни войски се провеждат Дни на отворени врати. Целта е подобна на тази, която се изпълнява от националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“, която има за задача да запознае обществеността с възможностите за професионална реализация в армията и Въоръжените сили. Дните на отворени врати се провеждат в самите войскови райони на военните формирования, което дава допълнителни възможности учениците, посещаващи поделенията, да се запознаят по-непосредствено с конкретните условия, при които се работи и се вземат решенията. Така Дните на отворени врати и кампанията „Бъди войник“ взаимно се допълват и създават една цялостна картина на популяризиране на военната професия и придобиването на представа за възможностите за кариера именно в тази сфера от обществения живот – военната служба.

Дните на отворени врати се провеждат по различни поводи. В тези дни ние показваме оръжия и техника, които са на въоръжение в 78-и батальон за осигуряване. Показваме също така нови образци на леки и товарни автомобили с повишена проходимост, което се прави в комбинация с по-стара техника, а също и Звукоразпръскваща станция 82-Б. Имаме също така възможности да показваме още и различни видове образци на леко стрелково оръжие
– автомат, пистолет, картечница „Калашников“. Това каза пред „Българска армия“ майор Александър Бойков – командир на военното формирование в Горна баня, което осигурява командването на Сухопътни войски.
При последния Ден на отворените врати след проведени разговори с Централното военно окръжие имаше посещение на деца от столични училища. На такива специални дни военнослужещите в Горна баня се радват също така и на интерес и от деца от детски градини, както и ветерани – бивши служители на легендарната Девета бронетанкова бригада, които искат да си припомнят годините, когато са служили в този войскови район и имат желание да се запознаят с това, какво се случва тук години след като те вече не са на служба в армията, а са в резерва и запаса.
В момента в района на бившата танкова бригада са разположени две военни формирования. Едното е батальон за осигуряване на командването на
Сухопътни войски

image

Другото военно формирование е обслужващият батальон на Съвместното командване на силите. Общият отговорник за целия войскови район се пада на батальона от
Сухопътни войски.
Надяваме се, че с провеждането тези дни на отворени врати постепенно ще успеем да запалим интереса на бъдещето на България – учениците, на които им предстои да вземат решения за своята професионална реализация. Тези които не са се ориентирали в бъдещето си, какво да се случи с техния живот, биха могли да изберат и военната професия при нас, категоричен е майор Бойков.
Тези Дни на отворени врати във военните формирования според мен могат да бъдат разглеждани като едно естествено продължение на националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“, смята още командирът на батальона за осигуряване на командването на Сухопътни войски в Горна баня.

В дните на отворени врати даваме шанс на младите хора да се запознаят и да се докоснат до военната професия, както и да придобият най-обща представа за най-добрите образци въоръжение и техника, с които разполагаме, с надеждата, че част от тях ще се запалят към тази именно професионална реализация, отбеляза в заключение майор Александър Бойков.

image

Вълнуваща среща на поколенията

По време на Дните на отворени врати във военните формирования интересът е и от страна на учениците, на които тепърва им предстои да избират своя път в живота, но и от страна на т. нар. ветерани – онези, които някога са служили в тези войскови поделения от армията ни тогава.
Това е начинът тези военнослужещи, които вече са преминали в запаса и резерва, да се върнат отново в годините назад, не само за да си припомнят младостта, но и да могат да сравнят, да видят как са се развили техните поделения, как са се променили и какви са днес.
При последния Ден на отворени врати в района на легендарната някога Девета бронетанкова бригада в Горна баня бивши военнослужещи имаха възможност да влязат там и отново да се докоснат до своите оръжия и машини. Вълнуващо е, когато човек наблюдава тези ентусиазирани ветерани. Те с такава любов се отнасят към танковете, които са музейни експонати в района на бригадата, че човек си дава ясна сметка за това, с какво желание са служили тези мъже, когато са били действащи офицери, сержанти и войници.
На едно място се събират миналото, настоящето и бъдещето – учениците, действащите в момента офицери и сержанти и техните колеги, които са преминали в запаса и резерва, – и това е една истинска среща на поколенията.
Именно това е и целта на тези Дни на отворени врати – сегашните служещи да почерпят опит от предшествениците си и заедно да дадат импулс за дръзновение на бъдещите техни колеги – учениците, които посещават формированието.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker