В НВУ представиха бойна машина – една от канидидатите за проекта на Сухопътни войски

Pan.bg 25 юни 2019 | 12:04 views (506) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Броени дни преди края на учебната година, регионалните бизнес мениджъри на едни от най-големите световни производители на колесни бойни машини General Dynamics European Land Systems и General Dynamics Mission Systems се срещнаха с ръководството на НВУ Велико Търново. На срещата присъстваха заместник-началникът на НВУ „Васил Левски“ полк. инж. Евгени Пенчев и заместник-деканът на факултет „Общовойскови“ подп. доц. д-р инж. Илиян Ангелов, съобщават от APRA PN.

Поводът бе специално организиран информационен ден във факултет „Общовойскови“ на НВУ, в рамките на който г-н Майкъл Ветщайн и г-н Майкъл Паркър запознаха преподаватели и курсанти от висшето военно училище с високо технологичните предложения на General Dynamics за Българската армия, сред които и бронираната бойна машина PIRANHA 5 – един от кандидатите за нова машина на пехотата. Бронираната машина PIRANHA е оборудвана с последен модел дистанционно управляем купол Elbit UT30MK2, 30-милиметрова двойна оръдейна система МК44 Orbital ATK, 7,62 мм коаксиален MG, двойна противотанкова насочваща се ракетна система (ATGW) и модерна комуникационно-информационна система (CIS) от General Dynamics Mission Systems (GDMS). Тя е кандидат по програмата за оборудване на батальонни бойни групи (ББГ) на Българската армия. PIRANHA е сред най-успешните западни бойни 8x8 машини в света. Над 12 000 бройки са в експлоатация в 20 държави, включително страни от Европа като Белгия, Дания, Ирландия, Румъния, Испания и Швейцария.

По време на събитието, бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, съвместна работа, изграждане на учебни класове и лаборатории във факултет „Общовойскови“ и бяха представени стратегическите комуникационни и информационни системи, предназначени за машините и за тактическите оперативни центрове на армията. Експертите от General Dynamics обсъдиха редица програми за обмен и придобиване на допълнителна квалификация, както и възможностите за популяризиране, кооперирано производство и продажби на български разработки и изобретения за отбранителната индустрия в световен мащаб. Гостите се поклониха пред паметника на Васил Левски, посетиха храма „Св. Седмочисленици“ и криптата към него.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker