Искат промяна на Кодекса за социално осигуряване, заради военноинвалидните пенсии

Pan.bg 25 юни 2019 | 11:45 views (261) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

За промяна на Кодекса за социално осигуряване (КСО) настояват от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Това стана ясно вчера (24 юни) на нарочна пресконференция в БТА на ръководството на военно-патриотичната организация по повод 29 години от възстановяването й. Честването ще бъде в сряда в ЦВК от 10 ч.

По сега действащия КСО, казва председателят младши лейтенант от запаса Петър Велчев, размерът на пенсията за военна инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост по определена таблица, в зависимост от трайната намалена работоспособност. От Съюза настояват размерът да се изчислява в процент от линията на бедноста. От 1 юли социалната пенсия става 132, 74 лв., а линията за бедност от началото на годината е 351 лв. Разликата е повече от очевидна! Освен това, 181 военонинвалиди са ощетени от Закона за хората с увреждания и губят по 111 лв. на месец.

По този повод от Съюза са подготвили проект на изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Там се предлага още в МО да се създаде специално отделение за грижи за хората по законите за военонинвалидите и военнопострадали и за ветераинте от войните, както за кадровите военнослужещи, цивилните служители, запасните и резервистите. Предвижда се военноинвалидите да заплащат 25 на сто от лекарствените средства. Да имат право на безплатна медицинска и дентална помощ, извън обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от НЗОК, утвърдени от министъра на здравеопазването.

Остава текстът, че военнопострадали са преживелият съпруг (съпруга), децата и родителите на българските граждани, загинали при или по повод на изпълнение на военна служба в мирно или във военно време, в мобилизационния или постоянния резерв, доброволния резерв или запаса; преживелият съпруг (съпруга) и децата на починалите военноинвалиди, а ако няма такива - родителите; съпругът (съпругата) и децата на военноинвалидите, а ако няма такива - родителите; преживелият съпруг (съпруга), децата и родителите на българските граждани, загинали при или по повод отбраната на страната. В същото време се предлагат текстове, които да уеднаквят правата на военнопострадалите.

В проекта е залегнал текст, който предвижда военноинвалидите и военнопострадалите да се настаняват с предимство в специализирани институции – домове, хосписи и други за социални услуги, като заплащат 30 на сто от дължимата такса,
но не повече от 30 на сто от пенсията или сбора от пенсиите без добавките. И още: „Държавната и местната администрация да осигуряват подходяща работа на военноинвалидите и военпопострадалите от момента на настъпване на събитието до навършване на съответната възраст при пенсиониране при условия и по ред, определени от Министерския съвет”.

В момента в Съюза членуват 1712 военноинвалиди, 6 ветерани от Втората световна война военноинвалиди, 1418 военнопострадали и 497 членове на семейства, т.е. общо 3633 души, съобщи Емил Гуджев, председател на столичното дружество „Военноинвалид”. Като цяло в страната военноинвалидите и военнопострадалите са 4749. Сумата, която държавния бюджет изразходва за тях е 9, 160 млн. лв. годишно, уточни г-н Велчев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker