Бойци от България, Сърбия и САЩ заедно в строя

Pan.bg 19 юни 2019 | 12:44 views (347) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

image

Тактическото учение с бойни стрелби демонстрира върхови достижения

Сред основните цели на учението „Шабла 2019“ на първо място е задачата да се види готовността на всички формирования от участващите за пребазиране на голямо разстояние на техника, въоръжение и личен състав – настаняване в полеви условия, които са много близки до реалните и където се изпълнява операция. В същото време за нас беше важно да се демонстрират готовност и възможности за провеждане на реални стрелби с въоръжението, което е било пребазирано и което се ползва в съответните формирования. Това каза командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков пред вестник „Българска армия“ по повод провеждането на „Шабла 2019“. Той е и ръководител на учението.

„Шабла 2019“ е съвместното тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушните сили с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски „Шабла 2019“ (ТУБС „Шабла 2019“).
На откриващата церемония в тържествен строй застанаха военнослужещи от страните участнички – Република България, Република Сърбия и САЩ. Генерал-майор Цанко Стойков поздрави участниците и обяви началото на стрелбите. На зенитния полигон на ВВС Шабла в продължение на четири дни Военновъздушните сили съвместно със Сухопътните войски и Военноморските сили усъвършенстваха подготовката на своите формирования за участие в съвместна операция. Водиха се интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели.
Основна цел на учението беше усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

ТУБС „Шабла 2019“ е част от серията учения, които се провеждат това лято под ръководството и със сътрудничеството на Командването на
Сухопътните сили на САЩ в Европа

Едновременно с ТУБС се проведоха и съвместни стрелби с представители на Въоръжените сили на Република Сърбия. В началото на учението Сухопътни войски изпълниха две упражнения. Стрелбите им бяха отлични. Вторият ден започна със стрелби на самолетите Су-25 и вертолета Ми-24 по надводните цели. Основната ни цел беше да се
отработят предимно маньоврите, които трябва да се изпълняват.

Стрелбите със зенитно-ракетните комплекси
се правят веднъж на две години, така че целта ни е с това учение да се отработят всички процедури и да се унищожи мишената. Това каза пред вестник „Българска армия“ бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на българските ВВС и ръководител на стрелбите в рамките на учението „Шабла 2019“.

image

Бойни средства и разчети

Бойните средства, с които българските ВВС участваха в „Шабла 2019” включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева” 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.
Стрелбите въздух–въздух на изтребителите МиГ-29 бяха по парашутни мишени и се изпълняваха с управляемото ракетно въоръжение.
Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 стреляха с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели.
Формированията за ПВО на Сухопътните войски тренираха своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“.
Ракетните и артилерийските формирования извършиха бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.
Военноморските сили осъществявиха стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста, както и с един катер имаха готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Възстановяват нощната учебно-бойна подготовка

За първи път от десетилетие насам се възстановява нощната учебно-бойна подготовка на летците. Български и сръбски екипажи на самолет МиГ-29 участваха в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”. Нашите пилоти проведоха бойни стрелби денем и отстрели нощем по светеща парашутна мишена.
В стрелбите се използват авиационни управляеми ракети с топлинни глави за самонасочване за малки дистанции, включени в боекомплекта на МиГ-29. Целта на стрелбите беше летателният състав да поддържа своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях бойни способности чрез реално използване на средства за поразяване по въздушни цели. Паралелно с това се усъвършенства подготовката по техника на пилотиране и самолетоводене над море на различни височини, денем и нощем.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker