В Самара НД „Традиция“ пресъздаде моменти от връчването на знамето на българското опълчение

Pan.bg 27 май 2019 | 09:42 views (300) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Делегация от 23 души от Национално дружество "Традиция" /НД/, съвместно с екип на Пътуващо читалище "Бащино огнище", начело с техния ръководител Ивайло Шопски и представители на движение "Русофили" посети град Самара от 16 до 20 май 2019 година.

Посещението беше организирано и финансирано от регионалния координатор на федералния партиен проект "Историческа памет", председателя на регионалното отделение на Руското военно-историческо общество, вицегубернатора на Самарска област Александър Фетисов, кмета на град Самара и от движение "Русофили". Облечени в опълченски и турски униформи и раздали униформи на военнослужащи от гарнизона на града членовете на НД "Традиция", начело с почетния Председател на Дружеството полк.о.з.инж. Станчо Джумалиев, облечен в униформа на ген. Столетов - командир на опълчението и организатора на пътуването, управителя на Регионалния клон на дружеството в София Ивайло Танчев пресъздадоха моменти от връчването на Самарското знаме на българското опълчение на 18 май 1877 г. в гр. Плоещ /Румъния/ и на битката и спасяването на знамето от българските опълченци и руските воини край Стара Загора в боевете с турските окупатори на 31 юли 1877 година.

Самарското знаме е изработено и извезано със златна шевица от монахините на Иверския манастир, намиращ се в гр.Самара и на него художникът от Петербург Н.Е.Симаков е изрисувал иконите на Иверската Света Богородица от едната и на Светите братя св.св.Кирил и Методий от другата страна. Знамето е свят символ на вековната руско-българска дружба, а след Освобождението ни от 5 - вековното турско робство е наградено с най-високия знак за доблест и слава - орден за храброст Първа степен, който е вграден в сребърната пика на върха на дръжката на знамето. В чест на Самарското знаме в гр.Самара беше организиран тържествен фестивал "Самарско знаме", част от мащабния проект "Самарско знаме" на Правителството на гр.Самара и на Ръководството на Самарска област.
Българската група присъства на възспоменателна служба - литургия в Иверския манастир, ръководена от Митрополита на Самарска епархия и поднесе венци и цветя на гроба на Петър Алексеевич Алабин и на съпругата му Варвара, погребани в двора на манастира, срещу параклиса, където се пази копие на Самарското знаме.

В град Самара групата направи с автобус обиколка из забележителностите на града ,посети бункера, намиращ се на дълбочина 34 метра под нивото на повърхността, в
който е било предвидено да се премести Й.В.Сталин, военното ръководство и правителството при необходимост по време на боевете за Москва, обсадена от хитлеро - фашистката армия, дома на фамилия Толстой и скулптурата на Буратино, на паметниците на Чапаев,на Куйбишев, намиращ се на едноименния площад, най-големият в Европа, на Незнайния войн, на Героите на СССР от Самарска област, на основателя на гр. Самара княз Григорий Струков, на 40 метровия Монумент Славы, на легендарния щурмовик "Ил-2", на Митрополит Алексий - чудотворец и небесен покровител на Самара, дома на Максим Горки, стадиона "Самара Арена" за 45 хиляди зрители, музейния комплекс "Самара Космическая" с ракетата носител /истинска/ с височина 55 метра, драматическия театър, жигулевския пивоварен завод и парка "Струковски". Групата се разходи с корабче по река Волга и вечеря, пя и танцува на него. Тука му е местото да спомена, че с нас пътуваше и народната певица Светла Дукатева, която е брилянтен изпълнител. Навсякъде бяхме приети топло, доброжелателно и гостоприемно, водени от любезната Ольга и от част от ръководителите на града и областта. Жителите на Самара ни посрещаха с радост, снимаха се с нас и ни пожелаваха здраве и щастие, разпознавайки ни по униформите.
Ако трябва с по-малко думи да изразя това уникално пътуване и преживяване в Русия, то е братска привързаност, обич и пожелания за скоро виждане и нови положителни емоции и съвместни тържества с руските хора.
А Самара е чудесен град с 1.3 милиона жители, съчетал прелестта на историята си през последните 423 години и новото модерно многоетажно строителство, с много паркове, градинки - във всяка от тях голям и красив детски комплекс, фонтани и красиви поддържани отлично сгради. Чисти, широки улици, озеленени и без никакви дупки и неравности. Още веднаж - усмихнати, добронамерени, весели хора, много младежи с щастливи лица.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker