Бригаден генерал Валери Цолов: Обхванати са почти всички поделения на Сухопътни войски

Pan.bg 24 май 2019 | 12:59 views (505) commentaries(2)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

Националната информационна кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната гостува в Свищов. Събитията от кампанията започнаха на площад „Алеко“, където беше показана военна техника и оборудване на Сухопътните войски и на Военноморските сили. Младежи и девойки проявиха жив интерес към мероприятията и се запознаха с условията за професионална реализация в Българската армия и Въоръжените сили. Въпреки променливото време и дъждовете интересът към военната професия беше висок и това се отрази на резултатите, които предстои да бъдат отчетени от предния град от кампанията.

Около 20–22% са незаетите места за войници в Сухопътни войски. Те са за най-различни специалности. Обхванати са почти всички поделения на Сухопътни войски, като едно от малкото поделения, което не беше обхванато в този конкурс, беше 55-и инженерен полк – Белене. Основно този път фокусът е поставен върху механизираните и танковите формирования. Това каза пред военните медии заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов, който присъства на откриването на Националната кампания на Министерството на отбраната в Свищов.
Кампанията „Бъди войник“ върви с пълна сила. Прекалено е рано да кажем дали тя дава резултати и какви са те. Дори и през ноември ще бъде трудно да кажем какви са резултатите. Кампанията трябва да е един изключително динамичен процес и аз много се радвам, че тя започна именно през тази година. Тя не трябва да спира, тя е трябвало да се провежда и през предишните години, както и да продължава през следващите години, категоричен беше бригаден генерал Цолов.
Това е един целенасочен процес и тази кампания е най-добре да се превърне в автокампания, тоест военнослужещите от Българската армия, когато отидат сред техните близки и познати, в цивилния живот, тези хора да кажат, че това момче или това момиче е войник от армията. Те трябва да се превърнат в примери за подражание. Това е автокампанията – по един естествен начин да се мотивират нови младежи и девойки да влизат в Българската армия, каза още заместник-командирът на Сухопътни войски.
Към момента имаме 15 вакантни длъжности за войници при нас, които могат да бъдат заемани от младежи и девойки от цялата страна, които отговарят на условията. Те са обявени навсякъде и са: навършени 18 г. минимална възраст, максимална – 28
г., физически здрави, минали медицински преглед, средно завършено образование. Това каза малко преди старта на кампанията „Бъди войник“ в Свищов командирът на 55-и инженерен полк – Белене, полковник Росен Арабаджиев.
Длъжностите са от целия спектър на инженерните специалисти, като се започне от специалисти по унищожаване на невзривени бойни припаси, сапьори, мостостроители, механик-водачи на инженерни машини, водолази и др. Всички, които влизат в армията, не са подготвени, но това е наша работа да ги подготвим в съответните школи и да преминат през модулите, след което те стават пълноправни специалисти, каза полковник Арабаджиев. 55-и инженерен полк е единственото инженерно формирование от състава на Сухопътни войски с доста широк спектър от възможности. Тук могат да се изградят специалисти във всички инженерни специалности, включително и кранисти, механици на инженерна техника, изобщо възможностите за развитие са доста приятни и примамливи, стига хората да имат мерак да работят това, допълни командирът на 55-и полк.
Разполагаме с нова техника, наред с нея върви и старата, която се поддържа в много добро състояние, категоричен беше полковник Росен Арабаджиев.

image

Борса за условията за реализация в армията

В Свищов беше открита и информационната борса в рамките на кампанията „Бъди войник“, на която всички желаещи имаха възможност да получат информация за условията за постъпване на служба във Въоръжените сили на Република България. В нея със свои щандове участваха Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, 68-а бригада „Специални сили“ и Централното военно окръжие.
Проведе се и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Със свои изпълнения се включиха и любителският духов оркестър на в. ф. 28880, Мажоретен танцов състав – Свищов, и танцов състав при арт център „Творецът“.

image

Седем демонстрационни центъра

На специална пресконференция в Свищов бяха представени приоритетите от кампанията „Бъди войник“ в десетият град. Началникът на Военно окръжие – Велико Търново, – подполковник Иван Ангелов и заместник-командирът на 55-и инженерен полк – Белене, – подполковник Иван Тишков представиха събитията.
Целта на кампанията е популяризиране на военната служба сред обществото, утвърждаване на позитивния образ на Българската армия и привличане на кандидати за военна служба, каза пред вестник „Дунавска зора“ подполковник Ангелов.
Заместник-командирът на 55-и инженерен полк обясни, че кампанията преминава през различни гарнизони. Ние осигуряваме демонстрационните центрове, като са разгърнати седем такива, поясни подполковник Тишков.
Не беше показана верижна техника, но на 31 май в полка в Белене се организира Ден на отворени врати и тогава ще бъде показана всичката налична техника.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Цоцоланов 25 май 2019, 00:43
   
  3
   
  0

  Какви са тези поделения на Сухопътни вийски, бе Цолов?
  Казва се формирования, от десет години няма поделения. Чети устава.

 2. #2
  niko_789 25 май 2019, 11:23
   
  0
   
  1

  Какво е това формирование казва се Поделение.Формирование е на анчо нойския глупостите.от 1878-2009е било поделение,а не формирование.Така че трява да е Поделение.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker