Парламентът одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

Pan.bg 16 май 2019 | 09:43 views (339) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор ВТК

Народното събрание одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г. Основният извод в него е, че въоръжените сили са в състояние да изпълняват трите мисии на българската армия за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната, но с ограничения.

Най-съществените ограничения са при изпълнението на по-специфичните и по-комплексните задачи, се казва в доклада. Проблемите са свързани с разполагаемия ресурс, състоянието на въоръжението и бойната техника и сроковете за реализация на проектите за модернизация. Запазват се високи нивата на некомплекта от военнослужещи, но усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав започват да дават резултат. Увеличението на заплатите на военнослужещите и очакваното следващо увеличение се отразяват положително върху мотивацията.

През 2018 г. са проведени 301 учения или с 4% повече от предходната година. В изпълнение на мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“ през 2018 г. около 1 400 военнослужещи участваха в 11 различни мисии и операции зад граница. През миналата година въоръжените сили проведоха 103 операции в подкрепа на населението при бедствия с участието на около 730 военнослужещи и 230 единици техника. Проведени са и 85 операции по неутрализиране на невзривени бойни припаси.

Разходите за отбрана през миналата година са били над милиард и половина и представляват 1,48% от БВП. Националния план е до 2024 разходите да се повишат до 2 процента от БВП.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker