В Белград завърши автопоходът „По стъпките на Първа българска армия“

Pan.bg 16 май 2019 | 09:37 views (343) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Посланикът ни в Белград Радко Влайков, военният аташе полковник Милчо Игнатов и помощникът му подполковник Недялко Петков бяха удостоени вчера, 15 май, с „Почетната значка на МО“, съответно първа, втора и трета степен. Отличията бяха връчени от началника на Военна академия Георги С. Рковски“ генерал-майор Груди Ангелов. Това стана, след като ветерани, запасни и резервисти почетоха паметта на 33-ма наши воини, чийто кости лежат в българското военно гробище в сръбската столица. Паметникът е обновен с усилията на дипломатическата ни мисия в Република Сърбия. На него са изписани имената на български военни пленници, починали тук през 1919 и 1920 г. Такива паметници имаме в четири столици – Букурещ, Белград, Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г.

С този паметен церемониал завърши четиридневният автопоход „По бойния път на Първа българска армия“, който бе организиран от Министерството на отбраната. Нашата делегация от членове на военно-патриотичните организации се водеше от генерал-майор Груди Ангелов и директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. Положени бяха венци от посолството ни в Белград, Министерството на отбраната и военно-патриотичните организации. Преди това участниците в автопохода бяха приети от посланик Радко Влайков. Те бяха приветствани от цялото ни дипломатическо представителство и от генерал-майор Груди Ангелов. След като благодариха за вниманието, ветераните от Втората световна война капитан от запаса доц. д-р Софи Пинкас и подполковник от запаса Борис Гърнев призоваха да пазим мира. За втора година по ред посланик Влайков организира прием за ветераните и останалите участници в автопохода. Той получи паметен подарък и от началника на Военната академия.

***

За четири дни – 12, 13, 14 и 15 май, 42-ма членове на военно-патриотични оргаизации бяха в три държави извън България – Република Сърбия, Хърватия и Унгария. Спряха в 8 населени места, където българският войник е изпълнявал своя дълг и дори оставил костите си там – Ниш, Вуковар, Драваполконя, Дравасоболч, Дравачехи, Пейч, Харкан, Белград и военния музея „Сремски фронт“. Сред тях бяха ветераните Хиньо Коларов на 99 години от Варна, Георги Христов на 97 годиини от София, Борис Гърнев на 97 години от Пловдив, Иван Караджов на 96 години от Варна, доц. д-р Софи Пинкас на 96 години от София, Асен Богданов
на 96 години от София, д-р Иван Прангов на 95 години от Априлци, Тодор Андонов на 94 години от София и Любен Ризов на 91 години от София. Всички Сведоха глави и положиха венци и цветя в памет на 5215 наши воини, останали завинаги далеч от Родината. Взеха пръст от историческите места, която ще бъде положена до новизградения военен паметник в град Раковски. Сержант от запаса Любомир Стрехин от общинските организации на СОСЗР и СВВБ раздаде на всички желъди, за да посадят канадски дъб в родните си краища в памет на българските герои. За да не забравят поколенията славната ни история!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker