Ведомости“: Русия намери начин да заобиколи американските санкции при продажбата на оръжие

Pan.bg 16 май 2019 | 04:57 views (689) commentaries(0)
img
pik.bg


Русия намери начин да заобиколи американските санкции при продажбата на руско оръжие, отбелязва в обширен коментарен материал руското издание “Ведомости“, цитирано от „Фокус”.С резолюция № 586 от 10 май правителството опрости процедурата за препродажба на руски оръжия от техните първични купувачи в трети страни. Реекспортът на руски оръжия беше позволен и по-рано, но досега страната, която ги получаваше втора ръка, трябваше да подаде на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФС ВТС) същия сертификат за краен потребител като „основния“ вносител. В сертификата купувачът се задължава да не препродава оръжието без разрешението на Москва. Така вносителят официално потвърждава, че в крайна сметка е придобил оръжие от Русия. Сега ще е достатъчно, ако трета страна предостави сертификат на прекия доставчик и той ще уведоми само Русия, че купувачът обещава да не прехвърля оръжието.

В обяснителната бележка към документа изрично се посочва, че появата му е причинена от антируски санкции: "Чуждестранните държави проявяват интерес към закупуване на руски военни продукти, но, опасявайки се от санкции, отказват да ги купуват." Проблемът възникна след приемането на закона CAATSA в Съединените щати през август 2017 г., който предвижда възможност за налагане на санкции на всички страни, които внасят руски оръжия. За първи път подобни санкции бяха наложени от САЩ през септември 2018 г. срещу Департамента за подготовка на войските и снабдяването на Централния военен съвет на Китайската народна република и неговия лидер Ли Шанфу за закупуване на изтребители Су-35 от Русия и системи за ПВО С-400. А износът е най-важният компонент от приходите на руския отбранителен комплекс: от 2013 г. годишните продажби на оръжия възлизат на 15 - 16 млрд. долара, като в края на 2018 г. сумите за поръчки достигат 55 млрд. долара.

Руската политика за контрол над потребителите на руски оръжия беше затегната след войната на Израел с ливанското движение "Хизбула" през 2005 г., след като израелските войски заловиха противотанковите комплекси „Корнет“, които преди това бяха доставяни от Русия в Сирия. През 2006 г. правителството издаде указ, съгласно който ФС ВТС получи правото да включва клаузи при сключване на договори за доставка на леко стрелково и малокалибрено оръжие, което позволява проверките на наличието на продадените от купувача оръжия.

Според Константин Макиенко, експерт в Центъра за анализ на стратегиите
и технологиите, най-големите купувачи на руски оръжия - Китай, Индия, Виетнам, Алжир и Египет - не се нуждаят от такава схема. Тези страни или пренебрегват американските санкции срещу руските износители, или търсят изключения за себе си чрез преговори с американските власти. Но за по-малките страни, които се страхуват от американските санкции, продажбите с механизми за реекспорт могат да бъдат оправдани, смята експертът. Това се отнася главно за продажбата на леко стрелково и малокалибрено оръжие и боеприпаси.

„Този сегмент на руския износ на оръжие възлиза на няколко стотин милиона долара годишно и е представен главно от страни от Африка на юг от Сахара и Латинска Америка, както и от малки азиатски страни”, казва Макиенко.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker