Край Харкан почетохме паметта на 1439 първоармейци

Pan.bg 15 май 2019 | 10:27 views (296) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Възпоменателна церемония на българското военно гробище край Харкан, Унгария, се проведе днес, 14 май. Тя бе част от автопохода „По бойния път на Първа българска армия“, който традиционно се организира от МО. Българската делегация, в която влизат девет ветерани от войната на възраст между 91 и 99 години, запасни и резервисти, е под ръководството на началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов и директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, който води самата церемония.

В ритуала взеха участие още посланикът ни в Унгария Уляна Богданска, военният аташе, акредитиран и за Будапеща, подполковник Стойчо Стойчев, заместник-кмет на Община Харкан, представители на Министерството на отбраната на Унгария и на българската общност. Тук бе и д-р Йордан Бочков, председател на българското самоуправление в Кечкемет. Цермонията се проведе с участието на духов оркестър и представителна войскова част на армията на Унгария.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на 1439 първоармейци, един югославски и 21 съветски бойци, които са погребани край Харкан. Заупокойна молитва отслужи отец Танчо от представителството на БПЦ в Будапеща. С аплодисменти бяха посрещнати ветераните, които за миг не се уплашиха от големия дъжд. Сред тях имаше участници в Дравските боеве от преди 74 години, като подполковник от запаса Борис Гърнев, полковник от запаса Георги Георгиев и капитаните от запаса Хиню Коларов и Тодор Андонов. С обяснимо вълненение около паметните плочи пристъпваше полковник от запаса Илия Дейков от Панагюрище, чийто чичо редник Борис Дейков е воювал при Драва и след войната се завърнал като побдител в Родината. Подполковник от запаса Стефан Марушкин и сержант от запаса Любомир Стрехин взеха пръст от района на мемориала, която ще занесат в гр. Раковски.

Подвигът на загиналите в Дравската отбранителна операция покрива знамената на Първа българска армия с неувяхваща слава, посочи в словото си посланик Богданска. Тя подчерта важността на факта, че българи и унгарци заедно участват в този паметен ритуал. Това, допълни тя, е още едно доказателство за добрите отношения между България и Унгария и между двата народа. Тази оценка бе потвърдена и в словото на представителя на Министерството на отбраната на Унгария.

От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Кааракачанов и на военното ни ръководство ген. Ангелов
благодари на Министерството на отбраната на Унгария и на Община Харкан за грижите, които полагат за всички български военни гробища на тази земя. Със същите благодарости председателят на българската общност Димитър Танев се обърна към централната и местната власт на Унгария.

На паметника, на когото пише, че е построен от унгарския народ в знак на признателност към българите, които са го освободили от фашизма, бяха положени венци. Те бяха от посолството ни в Будапеща, от българското и унгарското военно министерство, от кметството на Харкан, от военно-патриотичните съюзи в България, от българската общност в Унгария и дружеството за военна история в Пейч.

Днес участниците в българската делегация ще посетят нашето военно гробище в Белград. Там ще почетат паметта на 33-ма български воини. Паметникът е обновен с усилията на военния ни аташе в Република Сърбия полковник Милчо Игнатов. На него са изписани имената на български воини пленници, починали тук през 1919 и 1920 г. Такива паметници имаме в четири столици – Букурещ, Белград, Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г. Тези герои са страдали повече в лазаретите и пленническите лагери.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker