МО да не подпомага организации, които имат политическа дейност

Pan.bg 14 май 2019 | 09:47 views (279) commentaries(0)
img Предложението, очевидно, има определен смисъл, но не би трябвало да поставя министъра на отбаната в ситуация да определя коя дейност, с която се занимава една обществена организация, е политическа. В сряда Комисията по отбрана ще заседава по второто четене на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили. На сайта на парламента има обявени две предложения, които са от депутати от ПП ГЕРБ.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Според народните представители от ПП ГЕРБ Христо Гаджев, Пламен Манушев, Валенин Радев, Владимир Тошев, Десислава Костадинова-Гушева, Калин Василев и Емил Христов, министърът на отбраната може да подпомага само обществни организации, които не осъществяват политическа дейност. В този смисъл те са направили предложение между двете четения на предложените от правителството промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

По сега действащия закон „министърът на отбраната може да подпомага военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност, като им оказва финансова или материална помощ“. Депутатите предлагат след „обществено полезна дейност“ да се допълни „които не осъществяват политическа дейност“. Те смятат, че предоставената финансова и материална помощ и помещения трябва да се обявяват в публичен регистър към МО.

Според запознати, внасянето на подобна поправка е на основата на конкретни наблюдения на политическата ситуация в навечерието на изборите за членове на Европейския парламент. То имало отношение, както към опозицията, така и към управляващата коалиция. Налага се, обаче да се уточни какво точно означава политическа дейност на една неправителствена организация, която е регистрирана в обществена полза. Например, изразена позиция, спрямо едно или друго решение на властта, ще попадне ли под ударите на закона. Или въпросът опира само до публична подкрепа на една или друга политическа сила.

Предложението, очевидно, има определен смисъл, но не би трябвало да поставя министъра в ситуация да определя коя дейност, с която се занимава една обществена организация, е политическа.

Председателят на комисията ген. Константин Попов е предложил да отпадне текстът, който създава опасения за възлагане на Въоръжените сили на задачи от вътрешно-полиитчесик характер. Според сега действащия закон: „Въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по оказване съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване
на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм”. Министерският съвет предлага да се гласува от Народното събрание следното допълнение: „както и оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението“. Този текст предизвика най-много дебати при обсъждането на първо четене в Комисията по отбрана на проекта за изменение на закона. Общо бе мнението и на вносителите, в лицето на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, и на членовете на комисията, че той трябва да се прецезира между двете четения, за да се отстранят всички съмнения за евентуална злоупотреба с власт. Или да отпадне, което се и предлага.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker