Сведохме глави пред загинали над 2000 български воини в Сърбия и Хърватия

Pan.bg 14 май 2019 | 09:40 views (276) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Автопоходът „По бойния път на Първа българска армия“ спря вчера, 13 май, край Вуковар, Хърватия. Там почиват 1027 български войници, офицери и доброволци, като 325 от тях са с неизвестни имена. Паметните плочи бяха осветени преди четири години.

Паметният ритуал се проведе под ръководството на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ на МО Иво Антонов. От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов говори началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов. Той изрази своята признателност към ветераните от Втората световна война и благодари на правителството на Хърватия и на властта във Вуковар за грижите, които полагат за българския мемориал. Участниците в церемониала бяха приветствани от посланика ни в Загреб Генка Георгиева. В своето слово заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България капитан от запаса доц. д-р Софи Пинкас припомни участието на нашата армия в разгрома на хитлерофашизма, призова да помним загиналите воини и да пазим мира в света.

На паметните плочи бяха поднесени венци от името на посолството ни в Загреб и службата на военния аташе във Виена, министъра на отбраната, военно-патриотичните съюзи, министерствата на отбраната и на бранителите на Хърватия, кмета на Община Вуковар и българската общност в Хърватия. В ритуала участваха още военният ни аташе подполковник Стойчо Стойчев, който е акредитиран за Загреб и Будапеща и представителна войскова част от Хърватия. Делегацията ни поднесе венци и на мемориала на загиналите хървати във войната преди 28 години.

Посланикът ни в Загреб Генка Георгиева и полковник Блажевич от Министерството на отбраната на Хърватия, който е един от бранителите на Вуковар през 1991 г., бяха удостоени със символното шалче на Съюза на ветераните от войните на България. Посланик Георгиева получи паметни подаръци и от ветерана подполковник от запаса Борис Гърнев от името на СВВБ в Пловдив.

Около 19 ч. местно време автопоходът пристигна в Харкан, Унгария. Преминаването на река Драва бе съпроводено със спомени за Дравската епопея от март 1945 г. Малко след това посетихме селата Дравасоболч, Драваполконя и Дравачехи, които са освобождавани от българските войници. В Дравачехи се поклонихме на гроба на подпоручик Господин Желев от Кортен, Сливенско, роден през 1924 г., който загива тук в боевете на 18 март
1945 г.

Сред ветераните е 94-годишният капитан от запаса Тодор Андонов. През войната е бил сапьор, командир на взвод. Участва в Дравските боеве. По това време е бел комендант на с. Драва фок. Носи си схемата, по която и изграждал инженерните съоръжения в този регион.

99-годишният капитан от запаса Хиню Коларов от Варна е бил 5 години на война. За цялото това време си е водил дневник ден по ден. Започнал от Беломорието и стигнал до Клагенфурт, Австрия, през 1945 г. Участва в Дравската епопея. Сега е председател на Контролната комисия на СВВБ във Варна.

В групата е 97-годишният полковник от запаса Георги Христов, който, като командир на минохвъргачно отдление от 13-ти пехотен полк, си спомня тримесечната позиционна престрелка с немците. Той започва войната от Страцин, днешна Македония и стига до Алпите в Австрия.

Преди Вуковър ветераните, запасните и резервистите посетиха най-големият военен музей в Република Сърбия „Сремски фронт“. Там са изписани имената на 623 български войни загинали в боевете в този район. Не е малък броят и на неизвестните. Те са погребани в различни селища или близките им са ги взели в България.

Днес предстоят две паметни церемонии. Първата е в градския гробищен парк в Пейч, а втората – в най-голямото българско военно гробище в Унгария в Харкан.

***

Родолюбивата инициатива, която е органиизирана от Министерството на отбраната, е посветена на 75 години включването на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Делегацията се води от началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов и директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, В състава са ветераните Хиньо Коларов на 99 години от Варна, Георги Христов на 97 годиини от София, Борис Гърнев на 97 години от Пловдив, Иван Караджов на 96 години от Варна, доц. д-р Софи Пинкас на 96 години от София, Асен Богданов на 96 години от София, д-р Иван Прангов на 95 години от Априлци, Тодор Андонов на 94 години от София и Любен Ризов на 91 години от София. С тях са заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски и други членове на военно-патриотичната организация.

Групата на СОСЗР се води от председателя на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. В състава й са и представители на СОСЗР в Раковски начело с предсдателя подполковник от запаса Стефан Марушкин. Участват още полковник от запаса професор Димитър Минчев – председател на Националната комисия по военна история, членове на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, на Българската авиационна асоциация и др.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker