Правителството ще избира бойни машина за 1.464 млрд. лв. от 4 предложения

Pan.bg 11 май 2019 | 14:21 views (2171) commentaries(7)
img
dnevnik.bg


Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"

До края на месеца до 4 фирми от работна група в правителството ще бъдат изпратени покани за предложения за доставка нови бойни машини на пехотата. Прогнозната сума на проекта е почти 1.5 млрд. лв. с ДДС. Срещу тях трябва да бъдат доставени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков каза след заседанието на ресорната парламентарна комисия тази седмица, че покани ще бъдат изпратени до фирми от Швейцария, Германия, Франция и Германия. За 9-те бойни машини изискването е да бъдат с колесна формула 8x8 и голяма степен на брониранe, а за спомагателните се допуска 6x6 и дори 4x4.

Според източници на "Дневник" от министерството на отбраната са харесани машините на концерна със седалище в Германия ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, който е със седалище във Швейцария. Почти всички компании декларираха готовност машините да се сглобяват в България.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината или да има договор, или да сме "пред подписването на договор". Величков отказа да "гадае", кога ще бъде сключен договор за машините, тъй като след изпращането на искането за предложения (Request For Information – RFP) и получаване на офертите предстоят междудържавни преговори.

Неяснотите около проекта

Въпреки демонстрирания оптимизъм около проекта има много неясноти и е възможна промяна на условията му, което може да стане само с решение на парламента. Проблемно е изискването 20% от производството на машините да става в България. Към този момент няма български предприятия, които могат да поемат и изпълнят такова голямо количество работа, която е високо технологична и е свързана с придобиването на лицензи и технологиии. Има и проблеми, който не могат да бъдат решени от "военната експертиза" в България. Два такива са изборът на оръдие и боеприпаси за него, както и каква да е радиостанцията. В Министерството на отбраната признават, че им липсва капацитет за такъв голям проект.

Проблемът при избора на оръдие за бойните машини, е че боеприпасите по стандартите на НАТО и
други западни държави, се по-скъпи от тези по руски стандарт, които се произвеждат в България. Българските предприятия - стига да имат интерес - могат да произвеждат муниции по новия стандарт и на цена по-ниска от вносните. Но в момента заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени. В Министерството на отбраната се надяват, че със затихването на конфликтите българските компании ще започнат производство по стандарта на НАТО и няма да се налага купуването на муниции от чужбина.

Съвсем друга тема са възможностите като скорострелност и поразяваща сила на оръдията, които се предлагат от фирмите, проявяващи интерес. Сред тях са "Бушмастер". "Рейнметал" и "Некстер". Французите предлагат 40-мм оръдие, докато армията се е спряла на 30 мм. заряд. Интерес към доставка на леките оръдейни системи за машините проявяват и фирми от САЩ, Израел и Белгия.

Има голяма вероятност оръдието да бъде избрано, независимо от доставката на самите машини, както и "радиостанциите".

Последната идея в Министерството на отбраната е поне "радиостанцията" да се сглобява в България. Съвременните "радиостанции" всъщност са многофункционални устройства за пренос на данни в реално време и изискват и криптиране на информацията. Те трябва да показват разузнавателни данни от сателит, дронове, инфрачервени камери и т.н. в реално време на екрани в машините и командните центрове. Те трябва да са свързани и със системата на НАТО за управление и следене (Friendly Force Tracking).

Обмисля се за избор на "радиостанцията" да се потърси помощ от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI Agency) или да се договаря на ниво правителство-правителство.

Какви машини предлагат компаниите

General Dynamics Land System – MOWAG произвеждат PIRANHA и PANDUR. На полигона "Тюлбето" край Казанлък вече бе демонстриран PIRANHA IFV и очевидно предложението е за този модел. В момента компанията изпълнява големи поръчки в заводи в Европа, което би им позволило да предложат ниска цена.

NEXTER Group – Франция предлага VBCI 2 (Vehicule Blinde de Combat d'Infanterie – на френски "бронирана машина на пехотата") с 8x8 задвижване и Titus (Tactical Infantry Transport and Utility System) с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.

Patria – Финландия. Финландската компания предлага машината си AMV, чийто плавателни и стрелкови възможности бяха демонстрирани на язовир "Копринка". AMV е модулна платформа, което позволява трансформация според предназначението на машината според нуждите на българската армия.

ARTEC GmbH включва компаниите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но цената ѝ е най-висока.

Проектът се точи с години

Работната група по проекта беше назначена от министъра на отбраната в началото на декември 2016 г. на основание решение на правителството от преди повече от 3 години - през март 2016 г. Осем отговора на "запитвания за информация" (Request For Information) от фирми - производители на бронирани машини за пехотата, бяха получени в Министерството на отбраната (МО) до крайният срок от 28 юни 2017 г.

Но проектът веднъж беше върнат от парламента заради липса на финансова обосновка и беше окончателно приет от Народното събрание на 8 юни 2018 г. Поредният неспазен срок за изпращане на RFP беше "началото на новата година" (2019 г.).

Георги А. Ангелов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Незнайко 11 май 2019, 15:51
   
  5
   
  1

  Според мен ще бъде или Пираня или Партия.

 2. #2
  Мъри 11 май 2019, 19:02
   
  5
   
  9

  Няма нужда да купувяме никакви оръжия никой няма даа ни напада и нали сме в НАТО да ни пази а също така иваме наше производство !

 3. #3
  Мегадет 11 май 2019, 20:25
   
  6
   
  1

  Май разбраха, че в магистралите вече няма далавера и се насочиха към масово превъоръжаване. А да видим сега кой не иска армия.

 4. #4
  аз бе 11 май 2019, 23:22
   
  10
   
  0

  Каквото и да избираме като техника без значение за СВ, ВМС или ВВС, важно е да се произвежда в някаква степен в България и 100% от подръжката и ремонта да се извършва от лицензирани подразделения на армията.Зависимостта от частни фирми е свързана с големи разходи,

 5. #5
  T-14 Армата 12 май 2019, 22:26
   
  3
   
  6

  Никакъв смисъл от тая работа - за голяма война са безполезни - едно, че са малко, второ, че няма и да стигнат до послесражението, щото отсреща има авиация, артилерия и ракети, които ще ги унищожат. За нисии по-добре разни мрапове и патрулни, като брдм и командо гардиън.

 6. #6
  обектив 13 май 2019, 00:17
   
  0
   
  4

  Тотална липса на експертен и индустриален потенциал. Завършилите в СССР, тулупи предпочитат да не си развалят рахатлъка с излишни движения по иновации и търсене на кооперации с водещи фирми в бранша, както направиха бившите страни от Варшавският договор, Сърбия, Турция и ЮАР а да заложат на куцият кон 2А42 и 30 мм изстрали за него, които да продават в Африка и Близкият изток. Сигурно в родното ВПК се кръстят и палят свещи войната да продължи още някоя и друга годинка щото а свърши войната а спре кранчето. Те вероятно и не знаят, че Некстер произвежда 30 мм подкалибрен аналог на БТ-30 с волфрамов сърдечник, дупчещи 45 мм 60 градусова моноброня на 2 000 м. и 55мм от същата на 1 км. Аланкоолу и това ли не можем да произвеждаме. Украинците дето не са в НАТО отдавна си партнират с белгийци и турци ние обаче сме над тия неща.

 7. #7
  T-14 Армата 13 май 2019, 03:33
   
  2
   
  0

  Къде па ги набута тия от Руина, дето е такъв цирк, че чак си избраха комик за президент.

  И още - за 2А42 се правят също сериозни бронебойни снаряди - основно извън Русия, обаче.

  некстер пък имат един БТР с 40 мм топ, който демострираха у нас - та така.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker