Европейците искат повече Европа в отбраната

Pan.bg 26 апр 2019 | 13:26 views (257) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Пламен Димитров

ЕС обмисля агенция за съвместно закупуване на въоръжения

Необходима е по-голяма стратегическа автономия на Европа в областта на отбраната, но автономно действие не означава самостоятелно действие. Така коментира отношенията между НАТО и Европейския съюз председателят на парламентарната Комисия по отбрана генерал от резерва Константин Попов. Под негов патронаж се проведе международната конференция „Европейската отбрана – възможности и перспективи“, организирана от Софийския форум за сигурност заедно с фондация „Конрад Аденауер“ и посолството на Украйна в България. Константин Попов отбеляза, че, що се отнася до нашата страна – то нейните главни цели в Евросъюза са изграждането на общата сигурност и отбрана, присъединяването към Шенгенското пространство и влизането във валутния механизъм ERM-2.
Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов цитира наскоро проведено социологическо проучване, което е показало, че европейците искат повече Европа в областта на сигурността и отбраната и повече общи усилия за справяне със заплахите пред ЕС. Божилов изброи и пречките пред изграждането на общата европейска отбрана: различия между държавите членки по отношение на оценката за рисковете и заплахите, различия в амбициите, в отбранителната култура, в способностите и индустриалната база и нееднозначна оценка за ролята на САЩ и НАТО за европейската сигурност. Той отбеляза и сериозното различие между Франция и Германия по отношение на архитектурата на европейското отбранително сътрудничество – Берлин предпочита да участват всички, а Париж залага на засиленото сътрудничество между отделни държави, които имат желание и възможности за такова участие.
Полковник Николай Николов, заместник-директор по въоръженията в Министерството на отбраната, отбеляза, че пред българския бизнес има добри възможности за участие в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана. Средствата по тази линия нямат нищо общо с кохезионните фондове на ЕС, за тях се кандидатства с проекти и всичко е на конкурсна основа. В Евросъюза се обмисля създаването на агенция за съвместно закупуване на въоръжение от държавите членки. Интересна бележка направи и директорът на софийския офис на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гейслер, според когото германският генералитет не иска увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП, защото това означава десетки милиарда евро в повече, които германската армията няма капацитет да абсорбира.
В конференцията взеха участие и бившите министри на отбраната Бойко Ноев, Ангел Найденов и Велизар Шаламанов,
Георги Кръстев – съветник на премиера по националната сигурност, бившият помощник генерален секретар на НАТО Хайнрих Браус, експерти от Румъния и Украйна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker