Дъжд, пукотевица, дим над града, „Спартан“ в небето…

Pan.bg 26 апр 2019 | 13:22 views (462) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор:Светлозар Стоянов

„Бъди войник” в Ямбол надмина по реализъм всички издания на кампанията досега

Лошо време и дъжд съпровождаха провелата се в Ямбол информационна кампания „Бъди войник”, осма поред в страната, която се провежда в рамките на националната инициатива, организирана от Министерството на отбраната.
Атмосферните условия и силните пориви на вятъра обаче, които събориха не едно и две информационни табла, не попречиха на желаещите ямболии
да се запознаят със спецификата на военната професия
Паралелно бе открита и информационна борса за набиране на войници и матроси, на която всеки можеше да получи пълна и точна информация за обявените конкурси и условията за кандидатстване.
Много бяха „атракциите”, които можеха да се видят в Ямбол, като част от тях бяха нископрелитащият над центъра на града военнотранспортен самолет „Спартан” и военният хеликоптер, който също направи няколко обиколки.
Със свои информационни щандове се представиха Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, 68-а бригада „Специални сили“ и Централното военно окръжие. Ямболии имаха възмажност да се запознаят с техника и оборудване от състава на 42-ри Механизиран батальон, 20-и Самоходен артилерийски дивизион, „Военна полиция” – Сливен, и Авиобаза „Безмер”.

image


На двете импровизирани площадки край общината гражданите и гостите на Ямбол видяха автомобил „Хамър” – М1151А1, „Мерцедес Бенц” FB6, „Мерцедес Бенц – Зетрос” 1833А, БТР 60 ПБ МД1, самоходна артилерийска 122-мм гаубица 2С1 ”Гводздика”, 23 пп зенитна установка, средства за комуникация, авиационно и спасително оборудване, 7.62 мм картечница ”Калашников” и автомат от същата марка и калибър, 9-мм пистолет ”Макаров”, лека противотанкова гранатохвъргачка РПГ 7В, 40- мм подцевна гранатохвъргачка ГП-25, снайпер MSG-90A1, оптически прибори, бинокли, оптически нощен прибор ONS-4, дву- и едноканални очила за нощно виждане Diana, преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”, преносим противотанков комплекс 9К111 „Фагот”, тежка гранатохвъргачка СПГ-9, военни бронежилетки, каски от кевлар, а специално облечени за целта пластмасови манекени демонстрираха височинно-компесационен костюм и вентилационен костюм ВК-3М. и както навсякъде досега, където се провежда информационната кампания „Бъди войник”, имаше мнозина заинтересовани от устройството на военната техника и стрелково оръжие, както и немалко такива, които си направиха селфи не само със символите на армията, а и със самите военнослужещи.
„Военната професия е призвание, изпълнено чувство на отговорност и дълг към родината и обществото, дава ни самочувствие на
хора, които допринасят за изграждането на нацията
и бих я препоръчал на всички, които търсят подобно призвание и сигурност и стабилност на своите семейства”, сподели пред репортер на в. „Българска армия” подполковник Ивайло Иванов, командир на 42-ри Механизиран батальон.
На събитието в Ямбол присъства заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, които отговаряха на въпроси на медиите след динамичния показ.

image

Кампанията по традиция започна в 16,00 ч на площада пред Общината. В програмата на кампанията бяха включени динамичен показ и демонстрации на специализиран ръкопашен бой и на тактически действия в градски условия на военнослужещи от 42-ри Механизиран батальон.
Сред военнослужещите със свой „щанд” в кампанията се включиха и представители на Клуб „Традиция” и Музея на бойната слава, които покзаха облекло и въоръжение от национално-освободителните войни и въстания за освобождение и обединение на България.
Но най-голямата атракция тепърва предстоеше. Тя се състоеше в демонстрация на тактически действия от страна на механизиран взвод по прочистване на сгради на територия, заета от неприятелски сили. Взводът имаше задача да се придвижи до обекта за атака с внезапни действия
под прикритието на бойните машини и с помощта на мерачите на картечница и антиснайперска поддръжка. Целта на взвода бе да унищожи огневите средства на противника, да проведе атака и проникване в заповяданите и предварително маркираните обекти.
По-късно от 18,30 ч в голямата зала на общината започна концерт-спектакълът „Бъди войник“ с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, поп и джаз изпълнителката Патрисия Симеонова.
Домакини на събитието бяха община Ямбол, Военно окръжие
II степен – Ямбол, 42-ри механизиран батальон – Ямбол, 20-и самоходен дивизион – Ямбол, Авиобаза Безмер и Районна служба „Военна полиция”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker