ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА НА ДРАВСКАТА ЕПОПЕЯ - Част 1 (ГОЛЯМА ПАТРИОТИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 20 апр 2019 | 21:09 views (8017) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"На 20 април 2018 г. край с. Негован, община Нови Искър, се проведе мащабната възстановка „Дравска епопея – 6-20 март 1945“, посветена на Дравската отбранителна операция на Българската армия през заключителния етап на Втората световна война.

Възстановката бе организирана от Клуба за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“, Министерството на отбраната, Националната гвардейска част и ВВУБ „Г. Бенковски“ Д. Митрополия. В нея участваха членове на клуба с автентични униформи и въоръжение. Бе показана оригинална и много рядка техника, като триосния камион „Щаер 640“, модел 1936 г., навремето специално поръчана модификация от Българската армия, мотоциклети Zundapp и БМВ и щабна машина Volkswagen Kübelwagen. За втори път във възстановка бе използвана тежката артилерия – 122 mm гаубица М30/обр. 1938 от Втората световна война. Тя е от състава на Националната гвардейска част, която се включи във възстановката и с леки картечници ПК, калибър 7,62 mm, които имитираха картечно гнездо на Българската армия на брега на река Драва.

Новост бе участието на самолет Pilatus PC-9M от състава на ВВУБ „Г. Бенковски“ Долна Митропfлия, който имитира български самолет Me-109G6.

В слънчевия съботен ден на брега на малкото езеро край Негован, на брега на Лесновска река, се бяха събрали около 800 местни жители и любители на военна история от цялата страна - бащи, майки, малки деца, любопитни да наблюдават буквално от първия ред историческата възстановка на Дравската епопея (6-25 март 1945 г.) на Първа българска армия в Заключителната част на Втората световна война. МО и Дирекция "Социална политика" с директор Иво Антонов бяха организирали транспорт за ветерани от войните и членове на ветерански и военно-патриотични организации.

Възстановката на бойните действия:
Разстановката на силите бе същата като в утрото на 6 март 1945 г. Целта на силите на Вермахта е да завладеят северния (левия) бряг на река Драва и да обкръжат частите на 3-и Украински фронт в този участък в състав съветската 57-а армия, българската 1-а армия и югославската 3-а армия и да си пробият път към река Дунав. По-мащабния замисъл е да привлекат съветски войски, подготвящи се в този момент за настъпление към Берлин. Българските сили са организирани в 3-и и 4-и армейски корпус и се състоят от части на 1-а Тунджанска, 3-а, 10-а, 11-а,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
12-а и 16-а пехотни дивизии, 1-а армейска моторизирана дружина, 1-а армейска бронирана дружина.

Германското настъпление носи името „Пролетно пробуждане“ и е последната мащабна настъпателна операция на германските въоръжени сили по време на Втората световна война (ВСВ). Силите се състоят от подразделения от 68-и и 91-и армейски корпуси, 1-а и 13-а моторизирани СС дивизии, 15-и казашки кавалерийски полк, 104-а и 291-а пехотни дивизии, бойна група „Фишер“, спомагателни части. Общо съставът е около 8 дивизии, 3 на западния участък и 5 на южния участък.

Първоначално германските части проведоха психологическа атака, като разпръснаха позиви към българските войници да не воюват с бившите си съюзници, а мирно да се върнат у дома. След това в "утринната мъгла" предните български части на брега на река Драва бяха атакувани с изненада от германски десант с надуваеми лодки. При подхода им към брега германската артилерия откри преграждащ огън по българските позиции. Това за втора поредна година максимално близко до историческата истина имитира 122 mm гаубица М-30. Взривът на брега на езерото бе толкова мощен, че целият насип потрепера доста силно и предизвика силно вълнение сред зрителите. Предните български застави на брега на реката разкриха противниковия десант и откриха огън. Поради многократното превъзходство в жива сила и огнева мощ десантът помете българските застави, оцелелите се оттеглиха на основната пехотна позиция, защитена от заграждения с бодлива тел и подкрепена от масирания огън от картечните гнезда.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА НА ДРАВСКАТА ЕПОПЕЯ - Част 1 (ГОЛЯМА ПАТРИОТИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 8/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker