Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/180828192310-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Das Erste: На американците ще им «простят» военните престъпления в Афганистан

Pan.bg 15 апр 2019 | 07:44 views (539) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/Das-Erste-na-amerikantsite-shte-im-prostyat-voennite-prestapleniya-v-afganistan.103555


/Поглед.инфо/ Международният наказателен съд в Хага под натиска на американските власти реши да се откаже от разследването на военните престъпления на американците в Афганистан, според сайта на немския телевизионен канал Das Erste. Вашингтон е доволен от това решение, активистите за правата на човека са разочаровани. Те предупреждават, че подобен ход може да бъде за виновниците поощрение за нови нарушения на правата на човека.

Американското правителство е доволно, правозащитниците са разочаровани: Международният наказателен съд няма да разследва престъпленията на САЩ в Афганистан, според сайта на немския телевизионен канал Das Erste.

Американският президент Доналд Тръмп определи решението на Международния наказателен съд в Хага като победа за международното право, докато правозащитниците в Афганистан са потресени. Международният наказателен съд заяви, че няма да започне разследване на предполагаемите престъпления на САЩ в Афганистан.

Също така беше отклонено заявление на главния прокурор на съда, Фату Бенсуда, с искане за образуване на производство за военни престъпления и нарушения на правата на човека. Решението е обосновано от факта, че страните, срещу които трябва да се проведе разследването, не са си сътрудничели. Под страните в този случай се подразбират САЩ, властите на Афганистан и "Талибан"*. Следователно разследването и възможният наказателен процес не биха имали никакви перспективи за успех, обясниха в Международния наказателен съд.

Както се отбелязва в статията, миналия месец САЩ оказаха натиск върху Международния наказателен съд за предотвратяване разследванията на военните престъпления на американските войници в Афганистан. На главната обвинителка на съда, Бесунда, дори беше забранено да влизането на територията на САЩ.

Решението да се откажат от разследванията е разочарование за пострадалите, твърдят правозащитниците. Съществува риск подобен ход да бъде поощрение за извършването на нови престъпления в Афганистан. Освен това активистите се опасяват, че нарушаването на правата на човека през последните години може просто да бъде забравено, за да се постигне бързо споразумение на така наречените мирни преговори между САЩ и "Талибан". През 2017 г. бяха установени над 600 случая на такива нарушения и военни престъпления, които засегнаха половин милион души. Но тогава Съединените щати натиснаха прокурорите и съдиите от Международния наказателен съд, подчертават правозащитниците. Хората в Афганистан обаче все още се надяват, че справедливостта ще бъде възстановена.

Правозащитната организация Human Rights Watch също осъди решението на Международния наказателен съд, което представлява
тежък удар за засегнатите в Афганистан.

Международният наказателен съд беше последното средство, което може да привлече под отговорност виновните за тежки престъпления срещу правата на човека. Обикновено той се включва, когато другите държави не са искали да повдигнат обвинение на заподозрените или не са способни да го направят.

Според уверенията на активистите, военните престъпления в Афганистан са извършвани не само от САЩ, но и от талибаните и дори от самите афганистански политици, които днес определят бъдещето на страната - те са виновни за продължилата десетилетия война и за гражданската война.

Междувременно, за да постигнат успех на предстоящите преговори в Доха, високопоставени представители на "Талибан" бяха дори отстранени от черния списък на ООН, отбелязва Das Erste. Въпреки продължаващите мирни преговори и крачката на ООН, в "Талибан" обявиха началото на пролетната офанзива с твърдото намерение да спечелят, съобщи немският телевизионен канал.

* "Талибан" - организацията е призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 14 февруари 2003 г.

Превод: М.Желязкова


Източник: Das Erste
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker