МО иска командосите от армията да участват в акции на МВР

Pan.bg 16 мар 2019 | 19:49 views (1030) commentaries(7)
img
dnes.dir.bg


Предложението за промяната в Закона за отбраната е качено за обществено обсъждане

Специалните сили на армията да получат нови задачи в подпомагане на МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления, предвижда поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Предложението за промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, което трансформира 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите, е качено за обществено обсъждане на сайта на Министерство на отбраната и в strategy.bg.

То гласи: "С приемане на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, самостоятелно, в състава на съвместни сили, така и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност".

Навръх 76-тата година от създаването на парашутната дружина, специалните сили се очаква да се разраснат от бригада до Командване, като задачите ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени от случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър и силов вицепремиер Красимир Каракачанов очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението, което ще позволи на специалните сили да подпомагат МВР със специфичните си умения при възникнала необходимост.

Той се мотивира със ситуации, които вече са възникнали около издирването на шесторния убиец в Нови Искър и убиеца от Пещера, когато бяха ползвани военни полицаи и командоси от специалните сили в Пловдив.

"Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията - специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади", обяви Каракачанов.

Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона.

"Това, което сме предложили, е само след решение и по искане на министър-председателя. Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции", допълни военният министър.

Предстои след съгласуване проектозаконът
да бъде разгледан от Министерски съвет и обсъден в Комисията по отбрана преди текстовете да бъдат окончателно приети от Народното събрание.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  blq blq 16 мар 2019, 20:29
   
  13
   
  6

  тия произвеждат глупост след глупост, след като направиха това с военна полиция сега и ССО, ако МВР не може да се справя да го закрият и изградят на ново, Армията и ССО като част от нея имат съвсем различни задачи, а Шкембе войвода ПУР Матеев да си ходят като безполезни и вредни

 2. #2
  любопитен 16 мар 2019, 21:36
   
  12
   
  3

  Затова ли е този напън да се създава Съвместно командване за специални операции в БА?????Сигурно за да може при определени условия да му се придават и да управлява освен подчинените му формирования, така и специални подразделения от МВР и други ведомства в антитерористични операции и тежки криминални престъпления (чисто полицейски функции) на наша територия, защото МВР нямат такива възможност и способности, независимо, че са близо два пъти повече от армията!?!?!? Такава явно е презумпцията в промените в ЗОВС!?!?!? Не станаха ли много задачите на "огромната" БА във вътрешен план и то в мирно време, а експерти????? Намирисва малко на използването на БА в едни минали години, по времето на социализма, т.н. тоталитаризъм, когато действително формирования от БА подпомагаха органите на МВР, като участваха в заградителни, блокиращи и претърсващи операции при различни ситуации! Но това беше отречено като чиста полицейщина и несвойствени действия по време на демокрацията и отпадна от задачите на БА в мирно време, а сега отново ли ще се възражда???? "Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции", допълни военният министър."!??!? А кой ще взема и гарантира целесъобразността от такова решение, или пак ще има "обяснения и оправдания", при неефективни действия и негативни реакции на обществото!?!?!? Надявам се използването на Силите за специални операции от БА в мирно време на територията на страната да бъде само в краен случай, а не както беше миналата година, според мен без "наложителна" необходимост!!!! Любопитно ми е, дали ССО на другите натовски армии имат такива основни задачи и това ли определя, да имат командвания на ССО или да бъдат подчинени на началниците на ГЩ/командванията на видовете ВС или министрите на отбраната???? Въпроси, въпроси .........!!!!

 3. #3
  THUNDER 16 мар 2019, 23:16
   
  11
   
  1

  Чеп за Зеле не става от МВР.

  По време на случая " Нови Искър " ени полицейски шев се оправдаваше, че на служите ли им се полагат 9 патрона учебна стрелба, за година.

  Нищо чудно, че ония митничари освен, че се изпонапикаха се и изпозастреляха на летище София. Чистил си оръжието по време на дежурство. Това е се едно караулния, да си разглоби автомата по време на пост. Нефелният митничар се правил на каубой пред колежката с късото поле, и една не и пръсна черепа.

  В Полицията има такива идиоти, че вицовете за полицай бледнеят пред тях. И най-страшното е че тия нефелници стават шефове щото са с връзки.

  Но за съжаление и в армията ги има, като знам Ненчев как назначаваше малограмотни цигани. Даже тестовете за интелигентност промениха, че мангусите не се справят.

  И понеже тая плява се появи и в БА, сега ще опират до ССО да вади кестените.

  То няма и кой друг !

  Ако се появят двама талибунгера с военен опит от Сирия, ще изтрепят цялата държава без съпротива. То един луд изби половината СОБТ, та какво остава за тренирани муджихадини !


 4. #4
  THUNDER 16 мар 2019, 23:23
   
  11
   
  1

  ПС.

  И това ще е до време.

  Не е ясно кога ще се появи поредният "Ненчев", и ще има:

  - 68, ма !
  - Не отговаряте на модерният тренд, по Нато стандарт.
  Тука трябва мултикултурализъм и трансполовизъм, я да назначите цигани-травестити в бригадата.

 5. #5
  трябва 17 мар 2019, 10:07
   
  3
   
  12

  Щом държавата има нужда ще участват затова хората си дават данъците. Имат специална подготовка която може да помогне в тези случай да участват. В много армии ССО участват в операции в страната Русия Полша Англия много са защо и тези да не участват. Няма нищо общо между създаването на командване и тази задача, но е съвършено ясно, с командване ще функционират много по добре. Всички армии имат защо и те да нямат - всъщност е ясно на някои деградатори не им харесва. Но за щастие никой не може да спре прогреса!!!

 6. #6
  ASFGFNHFGM 17 мар 2019, 18:44
   
  11
   
  1

  Това е поредната недомислена инициатива с цел да се удовлетвори егото на един измислен командир. За какво е необходимо да се променя закон и да се дават специални, потенциално опасни правомощия на армейска структура, при положение, че има Военна полиция, тя си има закон, който и дава всички възможности да осъществява тази дейност. И вместо да се надува балона на ССО, много по-лесно и обществено безопасно е да се развият с малко пари способностите на ВП. Още повече, че има структури, които на практика могат да покрият територията на страната. И няма нужда да им се купуват самолети за да скачат с парашути, имат си достатъчно опит и традиции, работят прекрасно с всички структури на МВР. И най-важното, общественият интерес ще бъде гарантиран законово и няма нужда да се търсят вратички само и само някой да получи някоя и друга генералска звезда в повече.

 7. #7
  обективен 17 мар 2019, 19:15
   
  4
   
  2

  До # 5!!!!
  "В много армии ССО участват в операции в страната Русия Полша Англия много са защо и тези да не участват. Няма нищо общо между създаването на командване и тази задача, но е съвършено ясно, с командване ще функционират много по добре. Всички армии имат защо и те да нямат - всъщност е ясно на някои деградатори не им харесва."
  Не бъдете толкова категоричен, че всички армии имат Командвания на ССО или на специалните операции!?!?! Да всички армии имат такива формирования с различна структура и личен състав, но в някои армии те са на подчинение на дирекции/управления в МО или ГЩ, в състава на някои видове ВС, а в някои армии има командвания, които са на пряко подчинение. Може ССО и да имат задачи и да участват в операции в страната, но това трябва отговаря на мисиите и задачите на БА, да е ясно кога и при какви условия, а не да се използват при издирване на криминални престъпници или "битови скандали", които са чисто полицейски функции!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker