Празнува Плевенският гарнизон

Pan.bg 16 мар 2019 | 09:36 views (489) commentaries(0)
img На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944 г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.

Източник:"Otbrana.com"


В гарнизоните, където има дислоцирани формирования на Сухопътните войски традиционно се честват празниците на войсковите части, свързани с участието им в паметни боеве и сражения, водени по време на войните за Освобождение и национално обединение, съобщава КСВ.

На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944 г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.

Тържествените ритуали започнаха с поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина в град Плевен и тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на Българската войска в гарнизон Плевен на площад „Възраждане” пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Молебенът за здравето и благополучието на българската войска беше отслужен от духовници от Плевенската митрополия.

Подполковник доцент доктор Мануш Христов от катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка” на факултет „Авиационен” изнесе беседа за героичните събития около 16 март 1913 г.

В словото си началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев поздрави военнослужещите с празника и благодари за простигнатите високи резултати при изпълнение на служебните им задължения и доказани професионални качества.

Във войсковите ритуали участваха представителни роти от всички формирования, дислоцирани в Плевенския гарнизон и Факултет „Авиационен” къв НВУ „Васил Левски”.

В празника участваха и втория гвардейски ученически отряд от училище „Петър Берон” в град Плевен.

Под звуците на тържествен марш, изпълнен от Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, ротите преминаха в тържествен марш.

Редом до бойното знаме на Единен център за начална подготовка се вееше знамето – реплика на 4-ти пехотен полк със знаменосец и асистенти от клуб „Традиция” - гр. Плевен.

Празникът завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на БА в театрален салон на ВК – Плевен.

Гости на тържеството бяха кметът на гр. Плевен г-н Георг Спартански, председателят на общинския съвет господин Мартин Митев, бригаден генерал Костадин Кузмов
– командир на 2-ра механизирана бригада и командири на военните формирования от гарнизон Плевен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker