От Пентагона заявиха, че новата стратегия за ПРО на САЩ не означава поредната надпревара във въоръжаването

Pan.bg 18 яну 2019 | 14:50 views (596) commentaries(1)
img
Новата стратегия за по-нататъшното развитие на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) не трябва да се възприема като влизане на САЩ в поредната надпревара във въоръжаването, тъй като има изключително отбранителен характер. Това заяви вчера заместник-началникът на Пентагона по политическите въпроси Джон Руд на брифинг за журналисти.
"Ние категорично не сме съгласни с такава характеристика," каза той, коментирайки думите на експерти, които казаха, че САЩ по същество влизат в надпреварата във въоръжаването. „Бих искал да насоча вниманието ви към думата „отбрана” в названието на стратегията. Мисля, че създаването на системи, които ще могат да свалят ракети, изстреляни към САЩ, неправилно е наречено провокативно действие, не мисля, че това е правилната интерпретация”, твърди Руд. По-рано експерти от Американската асоциация за контрол на въоръженията нарекоха новата стратегия на САЩ за ПРО твърде скъпа и способна да подкопае стратегическата стабилност в света, изостряйки отношенията на Вашингтон с Москва и Пекин. Американският президент Доналд Тръмп представи вчера новата стратегия за по-нататъшното развитие на американската система за ПРО, като заяви, че тя трябва да може да прихване всяка ракета, изстреляна към САЩ, включително крилати и/или хиперзвукови ракети. В документа от 108 страници, разпространен от Пентагона, многократно се заявява, че САЩ вече няма да признават никакви ограничения за разработването и разгръщането на свои системи за ПРО, а също така си поставят задачата да изведат средства за откриване в космоса, а потенциално - и прехващачи.

М.ГЕНОВ
Източник: ТАСС
Снимка: © ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Geocom 18 яну 2019, 16:57
   
  5
   
  1

  Бих искал да насоча вниманието ви към думата „отбрана” в названието на стратегията. Мисля, че създаването на системи, които ще могат да свалят ракети, изстреляни към САЩ, неправилно е наречено провокативно действие, не мисля, че това е правилната интерпретация

  Само че Тръмп каза че ще унищожавате ракетите преди да са изстреляни - това и "отбрана" да му казвате си е чисто нападение.

  Затова и истинските журналисти и мислещите хора са разтревожени. За повечето това значи ТСВ.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker