Припомнихме героизма на българския войник край Страцин и Стражин

Pan.bg 22 окт 2018 | 08:38 views (742) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com''; Спирдон Спирдонов

Традиционната проява за почитане паметта на загиналите във Втората стовна война по време на Страцино-Кумановската операция се проведе днес. Край с. Страцин, Република Македония се събраха рекорден брой потомци на героите. Сред тях бяха и ветераните Георги Христов, Методи Деянов, Атанас Илев, Тодор Гогов, Любен Ризов, Борис Гърнев и Стоимен Ангелов.

Със заповеди на миинистъра на отбраната Красимир Кракачанов с юбилеен медал „100 години Първа свеован война“, прочетени от началника на отдел „Военни паметници и военно-партиотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на МО полковник от резерва Манол Тенчев, бяха наградени фронтоваците подполковик от запаса Георги Христов, фелдфебел от запаса Методи Деянов и майор от запаса Тодор Гогов. Отличията връчи командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев. Със същия медал бяха наградени генерал-майор от резерва Илия Николовски, народен представиел, почетен председател на Сдружеение на ветераните и резервистите от отбраната и сигурността на Р. Македония, председателят на сдружението генерал-подполковник от резерва Наум Котели, заместник-председателят Никола Димков, председателят на сдружението в Куманово Илия Бошков и в Крива паланка Велин Стояновски. Юбилейният медал бе връчен още на кметовете на Куманово и Кратово Максим Димитревски и Люпчо Бояджиев.

Възпоменателното тържество се проведе под ръководството на директора на дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов. В него се включиха още военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“, началникът на ЦВО полковник Геогри Петков, аташето ни по отбраната в Скопие подполковник Пламен Николов и представители на дипломатическата мисия, кметът на Кюстендил Петър Пунов и неговият заместнк Светослав Василев, ученци от СУ „Ген. Владимир Стойчев“ – София, членове на СОСЗР начело с неговия председател генерал от запаса Златан Стойков от София, Кюстендил, Дупница, Белово и Пловдив, членове на Съюза на ветераните от войните на България под ръководството на заместник-председателя полковник от запаса Петър Пандурски от София, Пловдив, Кюстендил и Дупница, членове на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ с председател капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Сдружението на жените военнослужещи полковник Невяна Митева представителят на Сдружение „Сини каски“ Николай Колев, председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации Борис Николов, председателят на НС „За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, представители на Съюза на българските парашутисти, Воениня съюз
и други военно-патриотични организации .

Това свят омясто е записано със златни букви в българската военна история, псочи в словото си полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков от Пловдивската организация на СОСЗР. Ще мина години, прогнозира той, но споменът за нашите храбри воини никога няма да избледнее в нашана памет. Една от най-славните страници във военната ни история е проведената от Българската армия в периода от 8 октомври до 14 ноември 1944 г. Страцинско-Кумановска настъпателна операция., която има за цел да пресече пътя за отстъпление на група армии „Е" на Третия райх от Гърция. При ожесточените битки при Страцинската позиция и хребета Стражин българските войници показват невероятна смелост, като особено се отличава Парашутната дружина, която още с първата атака успява да превземе считания за непревземаем връх Стражин.

Само преди няколко дни отбелязахме Деня на военния парашутист – 18 октомври, каза в приветствието си бригаден генерал Явор Матеев. Тази дата се отбелязва всяка година от 1945 г., припомни той. От името на министъра на отбраната и началника на отбраната той благодари на организаторите и изрази удовлетворение, че участниците стават все повече. Радвам се, заяви командирът на Силите за специални операции, че за пореден път представители на Република България и Република Македония имаме възможност заедно да почетем нашето общо минало.

В покрайнините на с. Страцин бяха положени венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на 68-а бригада „Специални сили“, кметовете на Куманово и Кратово, военнопатриотичните съюзи, посолството ни в Скопие, Сдружението на ветераните от резерва на Македония и останалите участниците в автопохода. В памет на загиналите български офицери и войници в битките при Стражин и Страцин, беше отслужена панихида в църквата на селото «Св. Димитър».

***

Село Страцин е разположено северозападно от град Кратово. Отстои на приблизително равно разстояние от Куманово и Кратово.

В 19 век Страцин е от големите български села в Кратовска кааза на Османската империя. Църквата „Свети Димитър“ е от 1847 година. Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) от 1900 г. Страцинъ има 950 жители, всички българи християни.

В началото на 20 век население на селото са под върховенството на Българската екзархия. По данни на секретаря на екзархията Димитър Мишев през 1905 г. в Страцинъ има 1 000 българи екзархисти и 30 цигани и в селото работи българско училище.

През 1906-1908 година Страцин е подложено на натиск от страна на сръбската пропаганда да се откаже от Екзархията и българската просвета. На 28 ноември 1906 година сръбски четници отвличат и убиват местния първенец Доде Петков. На 19 август 1907 година сръбска чета напада селото, като отвлича 9 местни жители и трима жители на Кратово. По-късно отвлечените жители на Страцин са избити. На 8 срещу 9 май 1908 година сръбска чета отново напада селото, убива 6 души, между които и една жена, изгаря 10 къщи, както и много стопански постройки.

В края на май и през юни 1908 година скопският търговски агент Иван Икономов раздава 3000 лева на 23 от пострадалите българи в Страцин..

През октомври 1944 г. по време на Втората световна война край Страцин Българската армия води едни от най-кръвопролитните и ожесточени сражения в новата българска военна история срещу германски части.

Според преброяването от 2002 година селото има 185 жители, от които 183 се самоопределят македонци и двама сърби.

На снимата: Иво Антонов връчва юбилеен медал „100 години Първа световна война“ на кмета на Куманово Максим Димитриевски
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker