В 61-ва Стрямска механизирана бригада: Нови длъжности – нови предизвикателства

Pan.bg 18 авг 2018 | 11:21 views (3790) commentaries(8)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ

image

От 1 август заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков стана заместник-началник на щаба на Сухопътните войски. На длъжността му в бригадата бе назначен дотогавашният началник-щаб на формированието полковник Станимир Христов. А пък неговото място зае полковник Иван Иванов, завършил на 31 юли т. г. специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във ВА „Георги Ст. Раковски”.
В началото на тази седмица командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов представи пред личния състав полковниците Христов и Иванов, пожела им успехи на новите длъжности и все така всеотдайно да работят за просперитета на формированието
Прочетени бяха и заповедите на министъра на отбраната за тяхното назначаване.
Но да си припомним най-напред какъв е пътят до новата длъжност на полковник Деян Дешков. Завършил е военното училище във Велико Търново през 1998 г., Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. и военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания (равнозначно на генералщабния курс у нас) през 2015 г. Започнал е офицерската си служба като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Бил е помощник-началник щаб по бойната подготовка на батальон, помощник-началник на отделение „Тактическо” на батальон, командир на механизирана рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир и командир на батальон, началник-щаб и заместник-командир на механизирана бригада. Участвал е на мисии като командир на рота в състава на 4-и пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище „Кандахар” (Афганистан). Някой да има аргументи против назначаването му за заместник-началник на щаба на Сухопътните войски?
Каква е досегашната офицерска кариера на полковник Станимир Христов? Завършва „Танкови войски” във ВНВУ „Васил Левски” през 1995 г. като отличник на целия випуск, ВА „Георги Ст. Раковски” 2006 г. – първенец на класното на Сухопътните войски, и военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания през 2016 г. През 2014 г. изкарва 6-месечен курс по планиращи дейности в Командването на СВ на САЩ в Европа във Висбаден, Германия.
Знае английски, френски, руски и турски език
Започва службата си като командир на взвод в 24-а танкова бригада – Айтос и продължава като командир на рота. В 13-а бронетанкова бригада –


Сливен става заместник-началник на щаба на танков батальон. Назначен е за командир на 3-и механизиран батальон в 5-а бригада – Казанлък. Участва на мисия в Ирак в командването на Иракските сухопътни войски. Три години е в отделение „Оперативно” на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Истанбул. Служи в щаба на Сухопътните ни войски – в отдел „Операции”, в направление „Учения и тренировки” и след това е началник на сектор „Оперативна съвместимост”. От 22 декември 2016 г. става началник-щаб на 61-ва бригада. А от 1 август т. г. е заместник-командир на формированието.
Новата ми длъжност приемам като ново предизвикателство. Задачите са различни, в по-голяма степен ще наблягам на бойната подготовка. Бях началник-щаб и ще помагам на полковник Иванов с каквото мога, ще му давам съвети, ако ги иска. Ще го оставя да си направи свой почерк на работата си, стига това да не нарушава създадените традиции в бригадата, заявява полковник Христов.
Баща му полковник Христо Ненов Христов е бил танкист, а последната му длъжност в армията е началник на учебния отдел на ВНВУ. Брат му полковник Нено Христов Христов също е офицер, декан на генералщабния факултет във Военната ни академия. Племенникът му Георги Георгиев се обучава като курсант в НВУ. Има 10-годишен син Веселин. Дали и той ще става офицер? Каквото си избере, мен никой не ме е карал, почувствал съм, че това ще ми е призванието, отговаря полковник Христов. Убеден е, че военната професия предоставя много възможности, стига човек да има желание постоянно да се развива и да се самоусъвършенства.
На всяка длъжност офицерът се учи и показва дали е готов за следващото стъпало. Колкото повече се изкачва във военната йерархия, толкова по-големи са отговорностите
които поема, отбелязва новият началник-щаб на 61-ва бригада полковник Иван Драганов Иванов. Той завършва военното училище в Шумен през 1995 г., ВА „Георги Ст. Раковски” през 2008 г. и на 31 юли т. г. – „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във ВА „Георги Ст. Раковски”. Започва службата си като командир на взвод в мотострелковия полк в Симеоновград. След това във 2-ра бригада в Стара Загора е командир на взвод за разузнаване и управление, заместник-началник на щаб на механизиран батальон. В състава на 61-ва бригада в район Казанлък е началник-щаб на дивизион. В Благоевград е командир на батальон и командир на бригадното командване. Участва на мисия в Афганистан като командир на 2-ра рота за отбрана и охрана на летище Кабул.
Полковник Иванов уточнява, че докато навлезе в службата си, ще разчита на помощта на полковник Христов. Познава като офицери с богат опит заместник-началниците на щаба на бригадата подполковниците Станимир Йорданов и Николай Гeнчев. Целта му е да съхрани добрите практики в щаба и да ги подобри.
От казаното дотук се вижда през колко длъжности и какво обучение трябва да преминат офицерите, за да стигнат до високо назначение в йерархията на армията. А тяхната подготовка продължава и след това.
Кои са по-важните задачи пред командването на 61-ва бригада? През септември е щабната тренировка с формированията от район Карлово. През ноември на полигон „Корен” е сертификацията на 1-ви механизиран батальон с командир подполковник Станислав Малешков като батальонна бойна група от тежък тип. Предстои и участие в националното учение „Есен 2018”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  запасняк 18 авг 2018, 17:59
   
  23
   
  3

  Както се четат биографичните им подробности явно няма слуйности при тяхното кариерно израстване .Целия си командирски опит и стаж са натрупали по учебни заведения .Школи и курсове .То дойде време да ги пенсионирват те още не са показали практически Командно организаторските си способности .

 2. #2
  Обиден на системата бивш офицер 22 авг 2018, 09:43
   
  2
   
  5

  Нека да не гледаме хората който имат връзки. Целта на занятието е кариерното развитие на всеки един от нас да става благодарение на нас самите. Офицерът се гради като характер през цялата си служба - той трябва да е един добър мениджър и да отстоява своята позиция, като иска това което му се полага. По този начин си създава сам връзки и нещата тръгват от самосебе си.

 3. #3
  Малка корекция 22 авг 2018, 10:06
   
  4
   
  1

  До Обидения от системата - пише се "които", пък после офицерът може да иска нещо, което Му се полага.

  Апропо за заглавието - длъжностите не са нови, нови са хората на тях. Излиза нещо като "Идва нов човек, идва нов проблем..."

 4. #4
  Tarantino 22 авг 2018, 20:11
   
  1
   
  1

  Ей сега ще видят за какво става въпрос.
  Разочарованието започвааааа сега!

 5. #5
  Калофер Хр. 23 авг 2018, 10:55
   
  3
   
  0

  Нов щат ли има, че да има нови длъжности? Май длъжностите са си обичайните за това формирование, но ги заемат други хора. Чак пък предизвикателства! Какви предизвикателства може да има в една пехотна бригада - кашизъм и зелена боя...

 6. #6
  TRENIN 23 авг 2018, 21:18
   
  4
   
  2

  Това се казва хора с ракета-носител.А сигурно и пенсийка взимат.Е няма как да не обичат военната професия.Малкият Веско,сигурно и той вече я обича.Първото стихотворение,което е научил сигурное"Аванс,пенся,заплата,аванс,пенсия,заплата.'

 7. #7
  Калфин 23 авг 2018, 22:10
   
  3
   
  3

  Отговор на коментар: #6
  Тъпако, ако не беше поправката на Калфин хората с аванс, пенсия и заплата пак щяха да служат, но след промените много хора си хванаха пенсиите и напуснаха, а местата им останаха незаети. По-леко ли ти е от този факт?

 8. #8
  До 1ви и 6ти 31 авг 2018, 00:00
   
  0
   
  0

  За по двайсет и кусур години сигурно са имали време и да служат освен да учат. А 6-ти си свери часовника със възраста им и закона и ще видиш дали вземат пенсия и дали скоро изобщо ще вземат.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker