ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ: ТРЕТИ МАРТ Е ДЕНЯТ НА ВЪЗКРЕСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА! (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 05 мар 2018 | 08:54 views (2823) commentaries(0)
img
Пловдив чества 140 годишнина от освобождението на България с участието на 68-а бригада Специални сили

Тържественото честване на 3-ти Март Националния празник на Република България и 140-та годишнина от Освобождението на България от османско иго започна от 11.00 часа в катедралния храм „Св. Богородица” с заупокойна молитва за падналите за свободата на България отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.
Представителни формирования и Представителния духов оркестър от Гарнизон Пловдив взеха участие в тържественото честване с поднасяне на венци и цветя на паметника на Руските освободители в парка „Бунарджика”. Слово по случай празника беше произнесено от госпожа Савина Петкова – Председател на общинския съвет в Пловдив.
На паметника на Българските опълченци на Пловдивските централни гробища беше отслужена панахида за загиналите български опълченци от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.
Честването на 140-та годишнина от Освобождението и Националния празник – 3 март от 18.30 часа на площад „Централен” се проведе тържествена проверка /заря/ с участието на представителни формирования и Представителния духов оркестър от Гарнизон Пловдив.
Строят на почетните караули и зарята се прие от Началникът на Гарнизон Пловдив и командир на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев.
Слово по случай Националния празник произнесе Началникът на Гарнизон Пловдив и командир на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев. В словото си той засегна моменти от историята на България в нейното вековно развитие от няколкото преломни моменти: преминаването на река Дунав от Аспарух, създаването на ІІ-то българско царство и руско-турската война. В словото бригаден генерал Матеев каза: „Трети март е денят на възкресяването на българската държава, денят на осъществените надежди и мечти за свобода и независимост. Трети март 1878 година възвести на света, че от пепелищата и разрухата България се ражда за нов живот и тръгва отново по пътя на самостоятелното си развитие...... Тази свобода е пътувала до нас и с мощта
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > на родните букви, изписвани от будните монаси, с вярата и борбата на книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане……Защото и в най жестоките изпитания на робството българският народ успява да съхрани своята православна вяра, своя език, писменост и традиции и не чака даром да получи своята свобода….. Нека бъдем смирени! Нека осъзнаем, че животът е дар божи, но животът е ценен, съдържателен и смислен само тогава, когато е обзет от идеализъм, вяра и изпълнен с ценности, когато думите, сърцата и делата са посветени на доброто, на хубавото и когато всеки от нас работи по силите си за своето семейство, за своята Родина. За да продължим да се открояваме и в новата епоха като силен, трудолюбив и ученолюбив народ, който отстоява своята свобода……….. ПОКЛОН И ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!

Сред официалните лица бяха зам. кмета на гр. Пловдив г-н Розалин Петков, Председателя на общинския съвет госпожа Савина Петкова, Областния управител г-н Здравко Димитров, Началникът на Гарнизон Пловдив и командир на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, командири на формирования от гарнизон Пловдив, общински съветници, комитет „Родолюбие” и други гости, както и граждани на град Пловдив.
Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Руските освободители в парка „Бунарджика” и на паметника на Българските опълченци на Пловдивските централни гробища от името на кмета на град Пловдив, Областния управител на област Пловдив, от Началника на гарнизон Пловдив, от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит–Николай Председателя на общинския съвет, от Руската федерация, кметове на райони и други организации.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ: ТРЕТИ МАРТ Е ДЕНЯТ НА ВЪЗКРЕСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА! (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

adnow
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker