Некомплектът е решим до 10 години

Pan.bg 12 фев 2018 | 08:06 views (2466) commentaries(16)
img Кольо Милев, член на Комисията по отбрана в НС
Законът за доброволната военна служба по принцип не нарушава законодателството в областта на отбраната. Вярно е, че и сега съгласно конституцията и ЗОВСРБ военната служба е доброволна. И че съгласно Закона за резерва е регламентирана военната служба на резервистите на активна военна служба и на подготовката им за нея. Ако въпреки увеличаване на възнагражденията на военнослужещите обаче, не се постигне очакваното ниво на кандидати за редовна военна служба, преодоляването на некомплекта ще изисква и други решения. В този смисъл проектът за закон за доброволната военна служба е част от по-дългосрочна програма, в която да се включи може би и въвеждането отново но наборната военна служба.
Липсата засега на дългосрочна и очаквана от всички социална стратегия за преодоляване на некомплекта във ВС и провалът на програмите в тази област през прехода изискват по-дълбока реформа. В този смисъл проектът на Закон за доброволната военна служба е междинно звено, което законодателно да укрепи тази служба и ако няма резултат, да се премине към връщане на задължителната военна служба. В историята ни това не е изключение, например след Ньойския договор, когато армията ни не е попълвана по щатовете, бидейки два пъти по-скъпа от наборната. И министърът на финансите тогава не отпускал средства за набирането на 7000 души от общо 33-хидядната армия. Но би трябвало сега поради по-тежките условия, при които се водят съвременните военни конфликти, и по-сложните средства за воюване тази диспропорция да се промени. Но чиновете, особено най-ниските, са с минимално възнаграждение, най-ниско спрямо страните в НАТО. Затова и основният прилив на кандидати е за участие в мисии заради по-високото заплащане. Така се открои отстъпването на патриотичните мотиви пред заплащането при избор на военната служба. С увеличаването на възнаграждението на труда на военнослужещите надеждата е да се изравни броят на напускащите армията с тази на кандидатстващите да влязат в нея.
Решението на проблема трябва да върви едновременно в 3 направления. Първо, преодоляването на некомплекта в професионалната армия от над 20% в основните формирования. Пораждат го основно ниското все още възнаграждение, ограниченията по закона за базовото минимално възнаграждение, което 3-та година е по-ниско от минималната и значително изостава от средната ни работна заплата. Второ, не се случи поддържането


и подготовката на доброволния резерв и вече 6 години той не може да бъде попълнен и подготвен, пак поради финансови и организационни причини. Трябва да се промени числото на постоянния резерв, включен в щатовете на частите, ежегодно да се увеличава с числото на некомплекта по щатовете и да се търсят повече бюджетни средства за подготовка на постоянния резерв. Трето, изчерпани са ресурсите ни от личен състав за попълване на некомплекта в доброволния резерв и на формированията за военно време. И проблемът е двустранен: почти липсват подготвени младши офицерски кадри за командири на взводове и роти. От друга страна, е недостигът от специалисти за родовете и специалните войски като артилеристи, танкисти, инженери, химици, свързочници… И тук най-силно може да се търси мястото на закона за доброволната военна служба.
Моделът на доброволната военна служба следва да осигури подготвен до определено ниво команден и редови състав за всички формирования на родовете и специалните войски за мирно и за военно време и да има 15–20% резерв съгласно изискванията. За това са нужни 4 неща: кандидати за доброволна служба, инструктори, учебни центрове и финансово осигуряване. Хиляди офицери и сержанти са били инструктори у нас и в други страни. И са налице и в армията, и в резерва. А учебни центрове могат да се подготвят в запазените казарми с незначителен ремонт в Горна баня в София, в Пловдив, Казанлък, Плевен, Велико Търново, Шумен, Горна Оряховица и Долна Митрополия. В 2 смени в тях е възможна подготовка на около 3 хиляди души годишно на 2 смени, а за подготовката им са необходими поне 200 инструктори от запаса и резерва, освободени през последните години. Проблем са кандидатите и условията, които им се предлагат по закона – заплащане, спане, средства за подготовка, храна, облекло и обувки, услуги.
Общовойсковата подготовка е задължителна и не бива да е по-малко от 3 месеца за начинаещи и месец за кандидати, уволнени от военна служба преди 5 г. Специалната подготовка да е от 3–5 месеца в зависимост от специалността и програмите. Въоръжението, техниката и учебните средства са за сметка на МО. Подобна система на обучение може да е постоянна или за определен период до попълване на ВС с достатъчен ресурс от подготвен състав за мирно и военно време. А със завършилите пълния курс обучение да се сключва договор за служба в доброволния резерв за определен от закона срок и съобразено със Закона за резерва. При нормално функциониране на такъв закон, наличие на кандидати и постоянно финансиране некомплектът от личен състав за ВС може да се реши в рамките на около 10 г.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР РОСИЦА ЦОНЕВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  aз бе 12 фев 2018, 08:54
   
  29
   
  1

  Обзалагам се, че всичко са само едни прказки и след 5-10 г ще е още по-зле.

 2. #2
  джедай 12 фев 2018, 09:11
   
  22
   
  3

  Каква е тая доброволна служба и що за животно е,не ми е ясно. Аз отивам на работа в поделението,за която ми се плаща от МО. Не е доброволно. Ей така,да си изгубя времето за един обяд,за сметка на МО или за дрехи и обувки. Отивам за пари! За да си гледам семейството. Такива празни приказки за доброволна служба няма вече.

 3. #3
  до джедай 12 фев 2018, 20:31
   
  3
   
  8

  Нали се сещаш, че за да те вземат на служба си писал МОЛБА до военното окръжие. Като са те взели си забравил, че си молил и искал, а всичи са ти длъжни и заслужаваш да си поне фелдмаршал но за съжаление в твоите очи. А и закона казва, че може да напуснеш по всяко време без някой да те спре дори и преди края на договора.
  А ако горното е ирония е много пошла защото създава страхотно впечатление в тези на които служим (народа) и с право нищо няма да получим!

 4. #4
  до номер 3 12 фев 2018, 22:31
   
  17
   
  1

  Точно така е. Всички сме писали МОЛБА до военното окръжие да ни вземат......но условията бяха ДРУГИ тогава...още помня рекламите- "стани един от нас"...." кариера и бъдеще"..."сигурност на професията"...Е сега хората напускат....може пък и да се намерят хора за доброволна неплатена служба.

 5. #5
  real deal1 12 фев 2018, 23:12
   
  10
   
  0

  Абе пич,като с доброволната служба не стане,ще въвеждате наборната...Или сте тъпи по природа или свинята ви е заразил всичките . ама аз понеже не съм офицер и нямам военни академии (простоватичък съм) да ти обясня няколко неща простички:
  1. Качествен проблем НЕ СЕ ОПРАВЯ С КОЛИЧЕСТВЕНО РЕШЕНИЕ. С други думи:ПАТРИОТИЗ(Ъ)МА НЕ СЕ ЯДЕ!
  .
  тоя некомплект нямаше да го има ако, не бяха рязали с триона и то от специалните сили и др. поделения. Къде им беше патриотизма бе...Та после стана така че хиляди (не е преувеличено-2,500души само то там бяха разводнени при съкращение за да не личи м/у 2006/07г. и 2009/11г.) отидоха да работят за различни олигархични структури вкл. за една много симпатична структура от Варна която "погълна" (буквално и преносно) служещите от 65- МСРО "Тихина". Сега вече тези хора използват екстензивния си набор от умения калени по много начини вкл. бой (повечето са били поне веднъж в Ирак/Афганистан) за да работят ,охраняват събират инфо за горепосочената и други структури от подобен характер и най-вече да вършат мръсната работа на политиците и службите за сигурност... А най-смешното беше че след зачисляването в запас (14 дневния срок след напускане да станеш запасен,записвайки се на отчет) се оказа че отчета НЕ МОЖЕ да им хване дирите на тези хора за да ги вика при нужда.
  2. За безумието ви наречено наборна служба:
  тая служба все пак трябва да е по щатното разписание нали,каквито свободни длъжности има там, такива-освен началната военна подготовка (за всички)? Тогава тоя се опитва да ми обясни,че освен по тук-таме някой сапьор,разузнавач и т.н. ще обучава основно шофьори трактористи,механици и т.н. Защото липсващите длъжности основно са това. Значи за тях това ще е квалификация за работа, която най-вероятно (особено шофьорите-кат. "С") НЯМА да осъществяват тука. Е тоя как мисли да попълни некомплекта?! Също така в цялото му интервю (в "днес.бг") малоумника говори познатите си простотии за връщането на казармата. И понеже той подема отново,то нека да обрисуваме картината сега: Още от сега са предвидени няколко възможности за допълнителен прием в НВУ (следователно знаят че няма да попълнят бройките), също излезе отчета за извършените дейности в МВР (по добре познатата ни тема с престъпниците -бъдещи наборници) - за 2017 г има 92000 регистрирани престъпни деяния (тези за м.г. бяха 104 000) и около 43 680 разкрити (за м.г. 45 000). Това ме води на следните мисли:
  1. По-малкото регистрирани не означава по-малко извършени,а още по-малко доверие в МВР,съответно повече болкуци (около и под 18 г.) на улицата
  2. Абсурд е да се предвидят пари за пдоготовка на тия хора за оня дето духа-вместо армията да стреля както и колкото трябва, ще хабим парите по хора ,които едва ли ще можем да използваме ,защото е много голяма вероятността да напуснат България впоследствие.Заради лошото заплащане и "лошия " начин на мислене,казващ :"Не ми се мре за мерси",както и куп други причини. Колко от анкетираните българи зад граница изявяват желание да се върнат и кога? "Когато нещата се оправят." Кой трябва да се погрижи за това? "Не знам." Вие? "А,не." Колко от тези хора имат деца зад граница,които не говорят български или го говорят като цигани? Колко българи у нас раждат и по-колко деца? За справка: колко деца имат висшистите и колко среднистите? Колко от тях (и двете категории) нямат деца и защо? В тая връзка: гражданите (затова не се бях сещал) завършили 8-ми клас ,а и по-надолу вече имат по едно (поне) престъпление зад гърба си-най-често телефонни измами, дрога и кражби (без оръжие слава богу). За част от тях четете в новините. За 2017 г. те са около 3900 (около и под 8-ми клас). Това го казвам понеже един идиот неотдавна ми обясняваше теорията за обществения договор и как българското училище произвеждало достойни хора (не твърдя че вината е само там)...Щом няма да имаме профи-армия за какво са и пари за заплати? И кой ще ги обучава тия слънца-после е ясно че ще ходят при олигарсите.
  3. При цялото това положение свинята променя Наредба №4/2013г.:-вече хора със зрителна острота 1.0 (със корекция-разбирайте лупи) могат да служат на длъжности без ограничение,ако не броим летателна/плавателна;
  -хора с хронични проблеми вкл.захарен диабет ще могат да служат в резерва,ако заболяването им е под контрол към момента на освидетелстване;
  А неграмотността? Голям процент не могат да преодолеят теста по български език. Те са 100 въпроса. Минимумът беше 55 точки от 100, намалиха ги на 50. Основно постигат около 40 точки. Това означава, че има много пропуски при тези, които завършват средно образование. Включително и автобиографиите си пишат с много грешки. Основно отпадат на този тест, който не е проблем за един средно интелигентен човек.
  4.10-те години душице изтекоха отдавна. Защото когато една циганка с 14 деца взима 2000 лв. ,а един войник -700 (вкл.увеличението),това не е изместване на патриотизма,а ПОДИГРАВКА С ТРУПОВЕ!!!!! И няма шанс да оправите това,каквото и да направите.Защото войниците почнаха да мислят и за себе си-нещо което с години беше подритвано. Защото о.з.-тата СЕ УЖАСЯВАТ при мисълта ,че войника може да мисли САМОСТОЯТЕЛНО (дори и съгласно устава, където е длъжен да слуша командирите си ,но може да бъде креативен по отношение изпълнението на войсковата служба и всички действия касаещи я.) . Понеже ако войниците мислят ,от такива дето само дават акъл няма да има нужда... Толкова желаещи за тая казарма бе лелееее.... Чак да не вярваш ама ги има де.....(поне в главите на някои "хора"). Я да кажат освен колко са напуснали и от напусналите (освен поради положението в армията) защо напуснаха и къде отидоха да работят.....И тогава ми говори!!

 6. #6
  real deal1 12 фев 2018, 23:32
   
  0
   
  1

  Ааа,я чакай малко защо разходи за спане?! Тези които са си от съответното населено място,където ще се подготвят (напр. кандидата е от София,поделението където ще получи подготовката също) не могат ли да си ползват жилищата (където си живеят)? Профи армията как го може?! Така и поне едното ядене ви отпада като разход,ама нали сте умни....

 7. #7
  джедай 13 фев 2018, 08:39
   
  3
   
  0

  До 3-тия. Какво се сещам и какво съм писал във ВО
  каква връзка има с коментара ми? Не мога да те разбера какво ме питаш. Дали всички са ми длъжни и дали искам да съм фелдмаршал каква връзка имат? Мисълта ми е,че службата не е и не може да е доброволна,тя не е дарение като Президентската кампания за Нова година. Изясни си нещата и тогава ме питай. Смислено. Моля!

 8. #8
  viva 13 фев 2018, 10:52
   
  2
   
  3

  Словосъчетанието "качетсвен проблем" мое го измисли само виЗш Ентелект!

 9. #9
  real deal1 13 фев 2018, 14:56
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #8

  Ами качествен е проблема,понеже тия където искаш да ги учиш ще са грЪмотни....

 10. #10
  viva 13 фев 2018, 15:57
   
  1
   
  2

  Това да си наясно какво е "качество" и какво "количество" и освен това какви са взимовръзките между тях е преди всичко въпрос на ОБРАЗОВАНОСТ!
  Наистина следва да е идиот всеки, който си губи времето да ти обяснява нещо, което надхвърля нивото на образованието ти.
  Не се сещам за проблем, който да е "качествен"... Проблем в качеството на нещо - приемам да има.

 11. #11
  Efreitor 13 фев 2018, 17:15
   
  4
   
  0

  Другарю Милев, проблемите на армията ни ще се решат с много пари! Всичко останало, дето го бръщолевиш, е глупост!

 12. #12
  Оняя 13 фев 2018, 17:38
   
  0
   
  1

  Тоя пък станал царски офицер - пише вече "чинове". А забрави, че в речника на БКП такава дума за хора няма.

 13. #13
  До джедай 13 фев 2018, 20:00
   
  0
   
  0

  Идеята за доброволната е с краткосрочно изпълнение (само за подготовка, не три години но отново със заплащане), не съм привърженик дори и така!
  Относно коментарът ти оставя впечатлението, че казваш, че заради ниското заплащане ще си ходиш на работа за убиване на време и един обяд а който иска да служи-будалите да плащат. Ако си имал в предвид друго се изясни и се извинявам, ако не потвърждавам думите си от предния ми пост.

 14. #14
  Хасан шаш 13 фев 2018, 22:05
   
  3
   
  0

  Я, дядо Ви Кольо Банкета се е подмладил направо...Беше една " веселба" с него докато беше бригадир...Добре, че PC-то го изплю, обаче пък оня след него Кънев го надмина по простотия.
  Бившия кмет на Сливен първо да прекара река през центъра на града,както обеща на съгражданите си, пък после да оправя некомплеКТЪТ

 15. #15
  джедай 14 фев 2018, 09:13
   
  2
   
  0

  До 13-тия Някъде да съм цитирал ниско заплащане? Казвам,че ходя на работа.................ЗА ПАРИ. А не за един обяд или за тоя,дето клати гората! Какво още да обяснявам?! Никой не ми е длъжен от колегите. Точка по въпроса.

 16. #16
  да бе 14 фев 2018, 22:44
   
  7
   
  0

  Коле, Коле като те знам какъв генерал и кмет беше, ми се плаче за България.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker