Дубайски инвеститор с интерес към наши пристанища

Pan.bg 20 юли 2019 | 21:10 views (314) commentaries(0)
img fakti.bg


България ще стартира търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 г.

Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав след подписването на публично-частно партньорство за управление на сръбското вътрешно пристанище в Нови Сад, съобщава Ports Europe.

През юни председателят на P&O Ports, която е част от DP World, Султан Ахмед бин Сулайем се срещна с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха инвестициите в българските пристанища по Дунав и високотехнологичните логистични центрове в страната като начин за ускоряване на трансфера на товари до Западна Европа.

България ще стартира търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 г., като най-привлекателни изглеждат проектите за развитие на пристанищата Варна-изток и Варна-запад, според Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г., приет от Министерски съвет. Всички концесии ще имат срок от 35 години в опция за удължаване с още 11,5 години.

Концесиите за българските дунавски пристанища се очаква да включват обектите: пристанищен терминал Зимовник-Русе (за всички видове товари) с площ от 32 734 кв. м; пристанищен терминал Русе-изток 1 с площ от 333 057 кв. м; Русе-изток 2 с площ от 355 132 кв. м; Русе-запад с площ от 117 003 кв. м; Видин-център с площ от 18 261 кв. м.

България планира да свърже по Дунав Русе с Варна (най-голямото българско черноморско пристанище) чрез нова магистрала и високоскоростна железопътна линия, а разстоянието между двете локации е 170 км ., припомня actualno.com.

Пристанището на Нови Сад осигурява връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ. P&O Ports ще управлява пристанището в Нови Сад първоначално за 25 години и ще има изключителни права за извършване на всички операции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната дейност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker