На дъното: Мистерията "Лошарик"

Pan.bg 13 юли 2019 | 08:39 views (1441) commentaries(1)
img
"Лошарик" не е обичайна подводница. Единствените й публични изображения са в един от епизодите на Top Gear Russia

Деян Димитров

КАПИТАЛАварията на 1 юли

"В около 9:30 вечерта една подводницата изведнъж изскочи от водата рязко и изцяло. Никога не съм виждал нещо такова в живота си. На палубата обикаляха разни хора в очевидна паника." Така руски рибари очевидци описват аварията от 1 юли пред СеверПост.ru, но остават анонимни, тъй като са ловували там незаконно. По-късно идват кораби - влекачи на флота, а същите рибари забелязват как от подводницата се изнасят тела. По официална информация жертвите от пожара и последвалите токсични изпарения са 14 на брой. Според разяснения на флота очевидците най-вероятно са видели по-голямата подводница "Подмосковие", която действа като кораб-майка за специализираната "Лошарик".


"С живота си те спасиха живота на колегите си, спасиха плавателния съд и предотвратиха планетарна катастрофа." Така капитанът от руския флот Сергей Павлов похвали героизма на 14-те загинали офицери на борда на руската ядрена подводница "Лошарик" на 1 юли. По-рано Министерството на отбраната обяви, че аварията е започнала от късо съединение в батерийното отделение, което е било изолирано от останалата част на подводницата и не застрашава ядрения реактор. Говорителят на президентството Дмитрий Песков бързо опроверга Павлов с думите, че на реактора му няма нищо.

"Планетарната катастрофа" е поредното противоречие в историята със злополучната руска подводница, над която тегне строга секретност. На Министерството на отбраната му отне три дни дори да признае, че наистина става дума за ядрена подводница. И защо в дълбокото до 6000 метра Баренцово море се гмурка ядрена подводница с дълбочинен капацитет от 600 метра, носеща на борда си цвета на офицерството на руския боен флот...

"Лошарик" не е конвенционална ядрена подводница. Почти никой на Запад всъщност не я е виждал. Смята се, че единствените публични изображения на подводницата се виждат в далечината в епизод на Top Gear Russia.

Подводницата е пусната на вода през 2003 г. Смята се, че е силно специализирана станция с ядрено задвижване, която позволява различни измервания и високодетайлни манипулации на морското дъно. "Лошарик" е участвала заедно с други специализирани руски подводници в изследвания по границите на руския арктически континентален шелф чрез дълбаене три километра дълбочина през 2012 г. На базата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на това изследване Русия увеличи претенциите си за обсега на своите арктически територии.

Не е ясно какво е правила подводницата по време на катастрофата. "Там не би имало истинска работа за "Лошарик". Тя се е спуснала до дълбочина от 200 - 300 метра преди аварията, в пъти по-малко от капацитета й. Най-вероятно е ставало дума за тестове или експерименти", пояснява пред руската медия medusa.io военният колумнист на "Новая газета" Павел Фелгенгауер.

"Става дума за строго секретно поделение, чиито отговорности излизат извън по-широките операции на руската армия. Знаем това, тъй като капитан първи ранг е позиция на старши офицер. Обикновено хората с такъв ранг командват ядрени подводници или големи ядрени ракетоносци. Всичко това говори за изключителността на това поделение", коментира военният експерт и колумнист Александър Голц пред руската медия meduza.io.
Засекретен кораб


"Лошарик" и екипажът й са част от така нареченото ГУГИ - Главно управление за дълбоководни проучвания. То разполага с поне 9 собствени подводници и е директно подчинено на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

"Първоначално тази флота подводници е построена за други мисии, като поставяне на сензорни мрежи на морското дъно и изследване на Арктика. С увеличаващата се важност на дълбоководните оптични кабели обаче, трябва да очакваме те да станат мишена," коментира за Barents Observer водещият експерт по руски подводници Х. И. Сътън. Според него специализирани подводници като "Лошарик" имат капацитета да унищожават кабели с точност на дълбочина до 1000 м, където поправката им би била трудна. Така при потенциален конфликт ГУГИ може да прекъсне кабелите, по които протичат до 97% от международните комуникации, и да нанесе опустошителни загуби на противниците на Русия.
НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ АВАРИИ НА РУСКИТЕ ПОДВОДНИЦИСЪВЕТСКАТА ПОДВОДНИЦА Б-37 11 ЯНУАРИ, 1962 Г.
ЗАГИНАЛИ
122


ПОДВОДНИЦАТА ЕКСПЛОДИРА СЛЕД ПОЖАР В ТОРПЕДНОТО ОТДЕЛЕНИЕ, ДОКАТО Е НА ДОК В ПОЛЯРНИ.
ЯДРЕНАТА ПОДВОДНИЦА „КУРСК“ 12 АВГУСТ, 2000 Г.
ЗАГИНАЛИ
118

ЯДРЕНАТА ПОДВОДНИЦА „КУРСК“ ПОТЪВА ПО ВРЕМЕ НА ВОЕННИ УПРАЖНЕНИЯ В БАРЕНЦОВО МОРЕ ПОРАДИ ДЕФЕКТНО ТОРПЕДО, ЕКСПЛОДИРАЛО В ПОДВОДНИЦАТА.
S-8027 ЯНУАРИ, 1961 Г.
ЗАГИНАЛИ
68ДИЗЕЛОВО-ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ПОДВОДНИЦА ПОТЪВА В БАРЕНЦОВО МОРЕ СЛЕД ГМУРКАНЕ ПОД ВОДАТА. РАЗМРАЗЯВАЩАТА СИСТЕМА НА ПОДВОДНИЦАТА Е БИЛА ИЗКЛЮЧЕНА, КОЕТО ВОДИ ДО НАТРУПВАНЕ НА ЛЕД ОКОЛО КЛАПАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СПРЕ НАВОДНЕНИЕТО НА ПОДВОДНИЦАТА.СССР ЯДРЕНА ПОДВОДНИЦА К-8 / 12 АПРИЛ, 1970 Г.
ЗАГИНАЛИ
62КЪСИ СЪЕДИНЕНИЯ ВОДЯТ ДО ПОЖАРИ В ДВЕ ОТ ОТДЕЛЕНИЯТА НА ПОДВОДНИЦАТА ПО ВРЕМЕ НА ВОЕННО УПРАЖНЕНИЕ.
K-129 8 МАРТ, 1968 Г.
ЗАГИНАЛИ
98ДИЗЕЛОВАТА К-129 ПОТЪВА НА ОКОЛО 2890 КМ СЕВЕРОИЗТОЧНО ОТ ХАВАИ. СССР ГУБИ РАДИОВРЪЗКА С ПОДВОДНИЦАТА, КАТО ПРИЧИНАТА ЗА ПОТЪВАНЕТО ТАКА И НЕ СТАВА ЯСНА, А СЪВЕТСКИЯТ ФЛОТ ТАКА И НЕ УСПЯВА ДА Я НАМЕРИ.

КАРТА НА ПОДВОДНИТЕ ОПТИЧНИ КАБЕЛИ


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


На дъното: Мистерията "Лошарик"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ком 13 юли 2019, 23:00
   
  0
   
  0

  Да си в подводница не е като да си в самолет.Там няма катапулти.Катапултираш , а оня я падне ,я продължи да лети.А Медуза,Фелгенгауер ,Голц,много еврейски звучи,т.е. антируски.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker