Топенето на ледник на Антарктида увеличaва морското равнище с 50 см

Pan.bg 09 юли 2019 | 19:51 views (380) commentaries(0)
img
news.bg


Топенето на ледник на Антарктида вероятно ще увеличи морското равнище с 50 сантиметра, пише "Гардиън", като цитира изследване.

Финансирано от НАСА проучване е установило нестабилност с ледника Туейтс, което означава, че вероятно е достигнато до невъзможност да се спре покачване на морското равнище с 50 сантиметра. Други ледници на Южния полюс вероятно ще изпаднат в подобно нестабилно положение.

Наскоро проведеното изследване, публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences, е открило, че темпото на топене на леда на пет глетчера на Южния полюс се е удвоило за шест години и е пет пъти по-бързо в сравнение с 90-те г. на миналия век. Загубата на лед се разпространява от крайбрежието към вътрешността на континента.

Вярва се, че ледникът Туейтс, част от западната част на ледената покривка на Антарктида, представлява най-голям риск за бързо покачване на морското равнище в бъдеще.

Според експерти, ако бъде предизвикана нестабилност, ледената покривка може да се изгуби за 150 г., дори и ако се спре покачването на температурите.

Модули за симулация показваха, че загубата на лед ще започне до 600 г., но изследователите предупреждават, че може да се случи по-рано, като това ще зависи от скоростта на глобалното затопляне и естеството на нестабилността.

Покачването на морското равнище е свързано с увеличени крайбрежни наводнения и образуване на бури.

Отделно проучване, публикувано през миналата седмица в същия журнал, е установило, позовавайки се на сателитни данни, че Южният полюс е изгубил толкова много лед за период от четири години, колкото е изгубил Северният полюс за 34 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker