Представителният дунавски ученически флотски отряд се поклони пред паметни места в Бяла

Pan.bg 26 юни 2019 | 10:24 views (355) commentaries(0)
img
Източник:"Otbrana.com''; Пламенка Ангелова,кореспондент на РСОСЗР - Русе


В два поредни дни Представителният дунавски флотски отряд от 24 ученици от ПГРКК посетиха град Бяла и се запознаха с паметни места, свързани с историята на Флота и русенски военни формирования. Това е част от проекта на РСОСЗР „Дунавската флотилия и приносът ѝ за развитието на свободния дух на русенци”, който се осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. В проекта са включени образователни програми с исторически маршрути и точно посещението в гр. Бяла е част от тези маршрути.

Заедно с ученическия флотски отряд в Бяла бяха и отличниците на професионалната гимназия. Учениците разгледаха Моста на Кольо Фичето, едно хидросъоръжение без аналог от времето на Мидхат Паша и се поклониха пред паметника на невероятния самоук архитект.

По-късно техният маршрут ги отведе в Историческия музей в града. Експозицията му отразява събития, свързани с Освободителната руско-турска война от 1877-78 г. , а сградата носи чертите на възрожденската ни архитектура и е дело на български майстори. Този музей е тясно свързан със създаване на Дунавската флотилия, а от там по-късно и на БМФ. В музея те се запознаха с униформи и оборудване от годините на създаването на флота.

Отрядът поднесе цветя на гроба на руската баронеса Юлия Вревска, медицинска сестра-доброволка по време на Руско-турската война, разгледаха Храм-паметника - мавзолей в центъра на града. Третата по големина църква в България има четири камбани подарени от руския император Александър II след освобождението на България.

На следващия ден работата на Флотския отряд продължи с партньорите по проекта Дружество „Традиция". В салона на ПГРКК те разгледаха униформи и оръжия от Българската армия в края на 19 и 20 век. Програмата за деня включваше и занятие по строева подготовка.

В двата образователни дни - 19 и 20 юни, отрядът бе придружаван от екипа на проекта от РСОСЗР - общинският председател Георги Николов, полк. Иван Иванов, Огнян Беломорски и Лъчезар Бърдинов и двама преподаватели от гимназията.

Първата инициатива по проекта бе на 30.05.2019 г. в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, където се проведе тържествен ритуал по връчване знамето на Представителния дунавски флотски
отряд от ученици. Членовете на отряда бяха облечени в нови униформи, ушити от бъдещите моделиери и шивачи от ПГО „Недка Иван Лазарова“. Знамето на отряда също е тяхно дело.

Предварително офицерите от РСОСЗР подп.(р) Лъчезар Бърденов и подп.(р) Пламен Василев с помощта на преподавателите от гимназията по корабостроене и корабоплаване Стоил Стоянов и Венцислав Ралчев бяха запознали учениците с гореописания ритуал.

Знамето на отряда беше осветено от отец Игнатий от Русенската митрополия и беше връчено на знаменосеца от м-р(р) Димитър Вълков със заръката да го пази чисто и неопетнено.

Приветствия произнесоха м-р(р) Димитър Вълков и инж. Ивелина Георгиева, след което прозвучаха химна на Република България и химна на Българската армия „Велик е нашият войник“.

По-късно във фоайето на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе беше открита фотоизложба на тема „Морското образование в България и Първата световна война“. Експонирани са 32 фототабла, материали от архива на ВМС, а част тях са от частни архиви и за първи път се представят за широката общественост. Бяха изложени още експонати от огнестрелно и хладно оръжие от периода на борбата за национално освобождение от втората половина на ХIХ век и автентични морски униформи от кораба „Дръзки“.

Гости на тържеството бяха представители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ на МО и началник на териториален отдел – гр. Варна г-н Живко Костадинов, преподаватели и ученици от ОУ „Ангел Кънчев”, ръководителят на Военен клуб –Русе –Деница Аспарухова и председателят на клуб „Традиция“ в Русе - Мартин Календжиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker