В Севастопол ще изпратят за скрап бившата украинска подводница „Запорожие”

Pan.bg 25 юни 2019 | 11:15 views (494) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://pogled.info/

Министерството на отбраната на Руската федерация реши да изпрати за скрап подводницата "Запорожие" (U-001) от Проект 641, която ВМС на Украйна отказа да прибере от Крим. Това се доказва от съответното решение, обявено от руското министерство на отбраната за търг за утилизиране на редица кораби.
В самия търг се съобщава за намерението да се ликвидира подводницата от проект 641 без конкретно уточняване на името, но е известно, че Русия има само една подводница от този проект - украинската подводница „Запорожие” (U-001), останала през 2014 г. в Крим.
Може би по този начин Русия ще успее да получи някаква парична компенсация за осигуряването на паркинга ѝ в Крим след обединението му с Руската федерация, за което говори ръководителят на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията Виктор Бондарев.
Голямата подводница от проекта B-641 е заложена под номер S260 през март 1970 г. в Новоадмиралтейския завод (град Ленинград). През април в Северния флот е сформиран екипаж и е назначен първият командир - капитан 3-ти ранг Владимир Косенко. Тези моряци взимат активно участие в доизграждането на лодката. През май същата година подводницата стартира. На 4 октомври на нея е повдигнат военноморски флаг, след това преминава държавни изпитания и накрая подводницата е включена в състава на флота на СССР.
Подводницата „Запорожие” започва дежурство в Северния флот през февруари 1971 година. Преминавайки през страниците на нейната история, се убеждаваме, че животът на екипажа винаги е бил изпълнен със сериозни изпитания на бойната зрялост. По време на боевите служби лодката е прекосявала Атлантическия океан, Средиземноморско и Баренцово море, изпълнявайки задачите на приятелски посещения в Куба, Мароко и Сирия.
На 1 август 1997 г., когато в Севастопол за първи път се отбелязва Денят на украинския флот, командирът на първата украинска подводница капитан 3-ти ранг Иван Джемели от ръцете на министъра на отбраната тържествено получи бойното знаме, осветено във Владимирския катедрален храм в столицата на независима Украйна.
Лодката, като част от военноморския флот на ВСУ, почти през цялото време е в ремонт. През 2009 г. е завършен един от етапите на този ремонт - единствената подводница на украинския флот напусна плаващия док ПД-88 на 13-та корабостроителница на Черноморския флот на Руската федерация (Севастопол, Троицкая залив) и с помощта на два буксира
е преместена на ремонтния стенд на този завод, където ремонтът продължава.
През март 2012 г. подводницата „Запорожие”, след 22-годишен ремонт, напусна 13-та корабостроителница в посока Севастополския залив.
Още през юни същата година лодката влезе в морето, за да проведе подводни гмуркания и ходови изпитания в подводно положение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker